Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Τη Δευτέρα η ορκωμοσία του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το κτίριο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων θα αποτελέσει τελικά και εκ των πραγμάτων την ...στέγη της Αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου, αφού άλλο διαθέσιμο και κατάλληλο δεν υπάρχει στην πόλη. Η Γενική Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας θα στεγαστεί στην σημερινή έδρα της κρατικής Περιφέρειας στο κτίριο της οδού Βορείου Ηπείρου.
Ο χρόνος πιέζει και ήδη οι εργασίες επέκτασης της αίθουσας του νομαρχιακού συμβουλίου στη νομαρχία, είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να ετοιμαστεί ο χώρος για να υποδεχθεί την ερχόμενη Δευτέρα τον αιρετό περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τα 51 μέλη του περιφερειακού συμβουλίου για την ορκωμοσία τους, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους από την 1-1-2011.
Στο μεταξύ ανακηρύχθηκαν επίσημα από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων οι ο εκλεγείς περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και τα 51 τακτικά μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και τα αναπληρωματικά.
Χρειάστηκε όμως διορθωτική απόφαση επί των ονομάτων, αφού είχε παραλειφθεί ένα όνομα και αντί για 51 μέλη ήταν 50...
Επέκταση για να χωρέσουν όλοι...
Η υπάρχουσα αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου με τα έδρανα για 31 συμβούλους και το προεδρείο, δεν επαρκούσε για να φιλοξενήσει τους 51 περιφερειακούς συμβούλους, τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες. Η μόνη λύση και με βάση οδηγίες του υπουργείου εσωτερικών, ήταν η επέκταση της και αυτό ήδη γίνεται, ώστε να προλάβουν τα συνεργεία να ολοκληρώσουν την παρέμβαση και να παραδοθεί ως τη Δευτέρα η νέα μεγαλύτερη αίθουσα. Ο μεσότοιχος στο διπλανό, πίσω από τα έδρανα του προεδρείου, γραφείο ...έπεσε και ο χώρος άνοιξε κατά πολύ.
Βέβαια αυτή η λύση θεωρείται προσωρινή αφού στην πορεία ίσως επιλεγεί άλλος χώρος για το περιφερειακό συμβούλιο, αν και η περιφέρεια λογικά θα παραμείνει στο κτίριο της νομαρχίας, ελλείψει εναλλακτικής λύσης στέγασης.
Άλλωστε πολλές υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης παύουν να λειτουργούν, μεταφέρονται σε δήμους και άρα θα υπάρξει χώρος στο κτίριο για να στεγαστούν οι νέες υπηρεσίες της αιρετής περιφέρειας. Προβλέπεται και η μεταφορά του ΚΕΠ από το ισόγειο της νομαρχίας στο δήμο Ιωαννιτών, εφόσον έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος.
Σύντομα, με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών θα αντικατασταθεί στην πρόσοψη του κτιρίου η «Νομαρχία Ιωαννίνων» και θα αναγράφεται πλέον «Περιφέρεια Ηπείρου».
Τη Δευτέρα η ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου
Ο πρώτος εκλεγμένος περιφερειάρχης, οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες, ένας για κάθε περιφερειακή ενότητα και πρώην νομό και το ο 51μελές πρώτο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, αναμένεται να ορκιστούν την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, αν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό που έγινε.
Στο μεταξύ, με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων προχώρησε στην απόφαση ανακήρυξης των επιτυχόντων συνδυασμών και των εκλεγέντων στις περιφερειακές εκλογές. Σε αυτή την απόφαση, που έφτασε και στα ΜΜΕ και από κάποια δεν έγινε αντιληπτό ότι λείπει το όνομα μιας περιφερειακής συμβούλου από την ενότητα Πρέβεζας. Δηλαδή ήταν 50 και όχι 51 τα ονόματα των εκλεγέντων. Όπως πληροφορηθήκαμε χθες εκδόθηκε διορθωτική απόφαση η οποία δεν είχε κοινοποιηθεί άμεσα και έτσι δόθηκε η πρώτη στη δημοσιότητα.
Τελικά το περιφερειακό συμβούλιο, όπως και ο «Καλλικράτης» προβλέπει έχει 51 μέλη και οι έδρες. Σε αυτό εκπροσωπούνται οι πέντε από τις έξι παρατάξεις που μετείχαν στις εκλογές.

Πηγή: Εφημερίδα Νέοι Αγώνες