Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Επίσχεση εργασίας στα «Ατλάντικ» Ιωαννίνων!!


Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από σήμερα οι 64 εργαζόμενοι στην αλυσίδα Σουπερ Μάρκετ «Ατλάντικ» που λειτουργούν στα Γιάννινα, ζητώντας να εξοφληθούν αφού εδώ και εδώ και τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι.
Ήδη οι περισσότεροι απ' αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όπως καταγγέλλουν έχουν φτάσει πλέον στα όρια της απόγνωσης.
Οι εκκλήσεις τους προς την εταιρία ήταν επανειλημμένες, αλλά όπως αποδεικνύεται τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν τις επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους υπαλλήλους της.
Τα αιτήματα των 64 εργαζομένων είναι δύο. Πρώτον να πληρωθούν για τις ώρες που έχουν εργαστεί όλους αυτούς τους τρεις μήνες που πέρασαν χωρίς να δουν ούτε ένα ευρώ και δεύτερον, να μην κλείσει το Σούπερ Μάρκετ και βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο χωρίς δουλειά.

Το άρθρο 99
Η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ που αντιμετώπιζε από καιρό οικονομικά προβλήματα αναζητά σωτηρία μέσω του άρθρου 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του (αρ. 1022/2010) έκανε δεκτή την υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα.
Τι σημαίνει αυτό;
Όπως τονίζεται στο άρθρο, «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο αποδεικνύει οικονομική αδυναμία, παρούσα ή προβλέψιμη, χωρίς να βρίσκεται σε κατάσταση παύσης των πληρωμών του, μπορεί να ζητήσει από το πτωχευτικό δικαστήριο το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Στην αίτηση προς το πτωχευτικό δικαστήριο πρέπει να περιγράφεται η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, το μέγεθος και η κοινωνική σημασία της επιχείρησης από άποψη απασχόλησης, τα προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησής του και τα μέσα αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής».
Το σενάριο αυτό ήταν το καλό για την αλυσίδα. Πραγματογνώμονας θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές και τις τράπεζες (εξαιρούνται το Δημόσιο, το Ι.ΚΑ. και οι εργαζόμενοι), προκειμένου να καθορίσει το «κούρεμα» των οφειλών.
Οι εργαζόμενοι όμως κοιτούν με δυσπιστία τις εξελίξεις αφού τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και αυτό που λένε είναι πως εδώ και τρεις μήνες κανείς τους δεν έχει πληρωθεί.

Πηγή: Νέοι Αγώνες