Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ η Ήπειρος με ποσοστό 15,24%.

 Στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των Περιφερειακών και Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ως προς την απορρόφηση κονδυλίων...φιγουράρει το ΠΕΠ Ηπείρου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν, αφού βρίσκονταν χθες στο 15,24%. Σε αντίθεση με την γενικότερη αρνητική πορεία του ΕΣΠΑ για τη χώρα, η Ήπειρος φαίνεται ότι κινείται πολύ καλύτερα και τουλάχιστον μπορεί να ελπίζει σε αύξηση πόρων και μέσα από την αναθεώρηση που επίκειται.
Περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά από τον αρμόδιο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος θα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Παρασκευή στα Γιάννινα (μαζί και ο υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας) και θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης για την πορεία και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το ΕΣΠΑ.
Αναμένεται να συμμετέχουν οι βουλευτές, οι νεοεκλεγέντες περιφερειάρχης και δήμαρχοι της Ηπείρου και εκπρόσωποι φορέων. Με δεδομένο ότι από 1-7-2011 θα αναλάβουν οι αιρετές περιφέρειες την διαχείριση του ΕΣΠΑ η σύσκεψη αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.
Τα αρχικά ποσά
Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά από την πρώτη πρόσκληση για το ΠΕΠ Ηπείρου (κοινό με Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα το σωστότερο) αποδίδει η όλη προσπάθεια που έγινε και από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και από της αυτοδιοίκηση (έστω με προβλήματα και υστερήσεις) και άλλους τελικούς δικαιούχους.
Το αρχικό ποσό για το ΠΕΠ Ηπείρου ήταν 485 εκ. ευρώ εκ των οποίων 420 εκ. ευρώ αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις και τα 65 εκ. ευρώ αφορούν ποσό που καλύπτει υπερβάσεις στις απαλλοτριώσεις άνω του 10% και εθνική συμμετοχή σε έργα που απαιτούν πάνω από 25%, καθώς και μη επιλέξιμες δαπάνες για τα έργα που εντάσσονται.
Εκτός από αυτά τα 485 εκ. ευρώ, μέσω τραπεζών για προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας έχουν διατεθεί 76 εκ. ευρώ για την περιφέρεια μας και ήδη από αυτά απορροφήθηκαν 41,5 εκ. ευρώ, μια καλή επίδοση τηρουμένων των αναλογιών και δυσκολιών.
Πληρώθηκαν 51 εκ. ευρώ
Ως προς το ΠΕΠ καθαρά, μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 40 προσκλήσεις και έγιναν και τροποποιήσεις, ενώ αναμένονται κι άλλες για Μέτρα και δράσεις που καλύπτουν όλους τους άξονες του προγράμματος.
Η εκχώρηση κονδυλίων έφτασε τα 332 εκ. ευρώ, αρκετά υψηλά δηλαδή, τα ενταγμένα έργα είναι δεκάδες και σε προϋπολογισμό 293 εκ. ευρώ (σε ποσοστό 88,12%), οι νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή τα έργα και οι δράσεις που έχουν συμβατοποιηθεί ανέρχονται στα 128 εκ. ευρώ.
Τέλος η απορρόφηση που αποτελεί και το στόχο, μεταφράζεται σε 51 εκ. ευρώ και σε ποσοστό 15,24%.
Ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2009 η απορρόφηση τριπλασιάστηκε και αυτό οφείλεται στην δουλειά που προηγήθηκε και στην προσπάθεια αυτής της χρονιάς.
Μεγάλα και μικρότερα έργα
Τα μεγαλύτερα ενταγμένα ή εκτελούμενα έργα είναι κυρίως στις οδικές υποδομές, την ύδρευση και αποχέτευση και το περιβάλλον, στην Υγεία και την εκπαίδευση.
Ο μεγαλύτερο με προϋπολογισμό 45 εκ. ευρώ είναι η βελτίωση του εθνικού δρόμου από Καρτέρι μέχρι Πάργα, ακολουθεί η είσοδος των Ιωαννίνων, δηλαδή από τον κόμβο Εγνατίας μέχρι τον κόμβο Ανατολής με 14,5 εκ. ευρώ, το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Αλκοολισμού και Κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών στο «Χατζηκώστα» με 9,3 εκ.ευρώ, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας με 7,9 εκ. ευρώ και με άλλα τόσο η αποκατάσταση της χωματερής Δουρούτης και ακολουθούν πολλά ακόμη με προϋπολογισμούς αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης δήμων έσα από προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια, έργα στο πολιτισμό και πολλά νέα σχολεία και παιδικοί σταθμοί.
Πάντως μέχρι να αναλάβει η αιρετή περιφέρεια την διαχείριση του ΕΣΠΑ θα περάσει το μεταβατικό διάστημα των έξι μηνών του 2011 και σίγουρα ο χρόνος φαίνεται επαρκής για την αλλαγή αυτή.