Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Συνδυασμένη τουριστική προβολή της Ηπείρου, ο στόχος της Περιφέρειας .

Τις βασικές κατευθύνσεις της Περιφέρειας για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Ηπείρου, ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη σημερινή σύσκεψη των φορέων του τουρισμού της Π.Ε. Ιωαννίνων, που έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.

 «Για την Διοίκηση της Περιφέρειας, τόνισε μεταξύ άλλων, ο τουρισμός δεν είναι αυτοσκοπός αλλά πρέπει να συνδυάζεται με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, για να έχουμε διάχυση οφέλους και το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Αξιοποιώντας και συνδυάζοντας τη θάλασσα με το βουνό μπορούμε να δώσουμε ένα πλήρες τουριστικό προϊόν». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι απαραίτητο στοιχείο της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας είναι η προβολή και η προώθηση των τοπικών επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι στο εξής η συμμετοχή της Ηπείρου σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις θα είναι στοχευμένη, διαβεβαιώνοντας τους επαγγελματίες του κλάδου, ότι η Περιφέρεια θα είναι δίπλα τους στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.
Ο αρμόδιος για θέματα τουρισμού της Περιφέρειας Αντιπεριφερειάρχης (Π.Ε. Πρέβεζας) κ. Στράτος Ιωάννου, ανοίγοντας  τις εργασίες,  υπογράμμισε ότι η  σύσκεψη με τους φορείς τουρισμού της Π.Ε. Ιωαννίνων, εντάσσεται στο πρόγραμμα  της  Διοίκησης της Περιφέρειας για την ανταλλαγή απόψεων και συλλογή προτάσεων ενόψει κατάρτισης του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό. Η σημερινή σύσκεψη ήταν η δεύτερη στη σειρά, καθώς έχει προηγηθεί αυτή της Θεσπρωτίας. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συσκέψεις σε Άρτα – Πρέβεζα και στη συνέχεια Πανηπειρωτική συνδιάσκεψη κατά την οποία θα κατατεθούν, προς διαβούλευση, οι βασικές προτάσεις της Περιφέρειας.
«Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε κανέναν και  για αυτό επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία, να ακούσουμε τις  προτάσεις, τις θέσεις και τις απόψεις των  επαγγελματιών του κλάδου  για το πώς θα προωθήσουμε τον τουρισμό, βραχυπρόθεσμα (ενόψει Πάσχα και καλοκαιριού)  μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», τόνισε ο κ. Στρ. Ιωάννου, για να προσθέσει ότι η προβολή της Ηπείρου θα γίνει βάσει ενιαίας στρατηγικής και σε αυτό βοηθά πλέον και ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». «Η Περιφέρεια θα λειτουργεί ως ομπρέλα, αλλά η κάθε Π.Ε., ο κάθε Δήμος θα μπορεί να έχει και τις δικές της δράσεις αν το επιθυμεί», τόνισε σε άλλο σημείο ο Αντιπεριφερειάρχης ο οποίος, για λόγους πρακτικότητας όπως είπε,  έθεσε ως θέμα συζήτησης και τη δημιουργία ενός ευέλικτου Φορέα για τον τουρισμό, στον οποίο να εκπροσωπούνται Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, επαγγελματικοί κλάδοι κ.α.

* Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν περιφερειακοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκπρόσωποι Δήμων, επαγγελματικών φορέων κ.α.. 

Πηγή: Περιφέρεια Ηπείρου

Δύο φορτηγά με ρούχα και παπούτσια γέμισαν «Paguristas» και «Άλλη Χ-ώρα».

Μεγάλη η ανταπόκριση στη νέα τους δράση

Δύο ολόκληρα φορτηγά με ρούχα και παπούτσια (φωτό) τα οποία πρόσφεραν ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας, γέμισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι «Paguristas» και η «Άλλη Χ-ώρα».
Οι δύο εθελοντικές οργανώσεις με σύνθημα το «νοιάζομαι και χαρίζω σ’ αυτόν που έχει ανάγκη» επί δύο ημέρες δέχονταν στο Βελή Τζαμί καινούρια ή μεταχειρισμένα είδη που έσπευσαν να παραχωρήσουν δεκάδες Γιαννιώτες, με στόχο αυτά να διατεθούν μέσω του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Η ανταπόκριση του κόσμου στη νέα αυτή εθελοντική πρωτοβουλία των δύο ομάδων υπήρξε πολύ ικανοποιητική, όπως δήλωσαν μέλη τους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ρούχων και παπουτσιών.
Οι ίδιοι εθελοντές χαρακτήρισαν πολύ σημαντική τη δράση, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα είδη είναι ένα αγαθό που δεν είναι αυτονόητο για όλους τους ανθρώπους.
Ήδη τα πράγματα που συγκεντρώθηκαν στο Βελή Τζαμί παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα τα διανείμει μέσω του δικτύου του σε κόσμο που τα έχει ανάγκη.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Tο πρόγραμμα εκδηλώσεων των απόκρεων στα Ιωάννινα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 25, Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στο υπόγειο της Στοάς Ορφέα, στις 9:30μ.μ.
Δημήτρη Παππά, «ΜΠΟΣΤιάζουσαι»
Το Διόνυσο να υμνήσουμε και τις παλιές γιορτές που γέννησαν το Θέατρο και τις Αποκριές!
ΜΑΡΙΑ Πενταγιώτισσα, δια γελιοθεραπείακαι ΜΗΔΕΙΑ Μποστιάζουσα, δια την αυτήν αιτία…
Διοργάνωση: Καλλιτεχνικό Σωματείο «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ»
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παππάς
Ακολουθεί μουσικό αφιέρωμα στο Γιώργο Ζαμπέτα
από τους «Τραγουδάμε για ν’ αγαπιόμαστε» και χορός …μέχρι τελικής πτώσεως!!!

Κυριακή της Απόκρεω, 27  Φεβρουαρίου, 12 το μεσημέρι
Αποκριάτικα δρώμενα και χοροί
Συμμετέχουν: Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών
Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λούτσας, Λακκωμάτων, Κιάφας, Κάστρου, Μαρμάρων και  το ΚΔΑΠ «Ρόδα»
Κεφάτοι Καρναβαλιστές συρρέουν από όλα τα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων προς την Κεντρική Πλατεία  και
συναντούν την παρέα με τα «μεταμφιεσμένα» ποδήλατα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσιάς – Πεντέλης.
Τετάρτη 2 Μαρτίου, 8.30 μ.μ.
Και κωλιές αφέντη,  και κωλιές καταραμένοι
Συμμετέχουν:
Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου,
Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λούτσας, Λακκωμάτων, Σκλίβανης, Νεοχωρόπουλου, Κατσικά
Χορευτικοί Όμιλοι Ιωαννίνων, Χουλιαράδων
Χορευτικό 2ου Κ.Α.Π.Η. Ιωαννίνων
Καλλιτεχνικό Σωματείο «Οι Αθεράπευτοι»
Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας Ραφτανιτών
Η Ομάδα Θεατρικού Παιχνιδιού του ΚΔΑΠ «Ρόδα» υποδέχεται τους θεατές στην είσοδο της αίθουσας «Β. Πυρσινέλλας»
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών – Πολιτιστικός Σύλλογος Λούτσας
Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»
Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου


Καρναβάλι Κατσικά, από τις 3.30 το απόγευμα
Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, 30 χρόνια τώρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά με αγάπη και μεράκι διοργανώνει, με μεγάλη επιτυχία, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ένα μοναδικό Καρναβάλι. Άρματα και καρναβαλιστές, με χορούς και πειράγματα, κατευθύνονται από τον κεντρικό δρόμο του Κατσικά προς το Δημαρχείο, όπου είναι στημένη η τζαμάλα. Γλέντι ολονύχτιο και κάψιμο του Καρνάβαλου.
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά - Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παμβώτιδας - Δημοτική Κοινότητα Κατσικά.

Καρναβάλι Λογγάδων, από τις 4 το απόγευμα
Χρόνια τώρα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 4 το μεσημέρι, oι Λογγαδιώτες συνεχίζουν μια μακρά παράδοση, περνώντας μεταμφιεσμένοι στους δρόμους του γραφικού χωριού τους και καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία  χορεύουν γύρω από τη φωτιά, παίζουν το χάτζαρο, πλέκουν το γαϊτανάκι και γλεντούν ως το πρωί, όπου αρχίζουν την Καθαρά Δευτέρα με την περίφημη φασολάδα.

Ηλιόκαλη, Αναβίωση Παραδοσιακού Γάμου
Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Ηλιόκαλης Ιωαννίνων, συνεχίζοντας τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις  αναβιώνει τη δεύτερη Κυριακή της αποκριάς στην πλατεία του χωριού, τον παραδοσιακό γάμο.
Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου από νωρίς το απόγευμα μέχρι το ξημέρωμα

Τζαμάλες

Στις γειτονιές της πόλης μας και σε όλο το λεκανοπέδιο ανάβουν οι παραδοσιακές φωτιές, οι τζαμάλες. Γλέντι, χορός και κρασί ως το πρωί. Γύρω στα μεσάνυχτα σερβίρεται συχνά αχνιστή φασολάδα.

Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου από τις 11 το πρωί
Κούλουμα στο Πάρκο Λιθαρίτσια.Παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Με άστατο καιρό θα κυλήσει το τριήμερο στα Ιωάννινα!!

 www.freemeteo.gr
Απόψε
Συννεφιά με βροχές
Χαμηλή: 8  oC ΒΑ  με
 11 km/h
Συννεφιά το πρωί, συννεφιά με ασθενή βροχή για το υπόλοιπο της ημέρας.
Υψηλή: 12  oC
Χαμηλή: 8  oC
ΒΑ  με
 11 km/h
Ασθενής βροχή αλλά και διαστήματα με καθαρό καιρό.
Υψηλή: 12  oC
Χαμηλή: 8  oC
ΝΔ  με
 7 km/h
Βροχή κατά περιόδους. Υψηλή: 10  oC
Χαμηλή: 7  oC
ΝΝΑ  με
 14 km/h

Πολλές οι εκδηλώσεις και στα φετινά «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων!!

Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει ο Μπιζάνειος δρόμος και θα ακολουθήσει στις 12.30 το μεσημέρι επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο μνημείο «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».
• Την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου στις 9.30 π.μ. θα γίνει το τρισάγιο στο Χάνι Εμίν Αγά και αμέσως μετά θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Στις 12.15 θα πραγματοποιηθεί τελετή προς τιμή «έξι παλικαριών», των πεσόντων στο λόφο της Δουρούτης. Στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα γίνει η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο. Στις 7 μ.μ. θα φθάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και θα τον προσφωνήσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών Δημήτρης Γιωτίτσας, ενώ η ομιλία του  καθηγητή Παναγιώτη Νούτσο θα έχει θέμα «Πριν και μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων». Μετά θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου και θα εγκαινιαστεί η έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας με τίτλο «Οργανωτικές διοικητικές δομές του ηπειρωτικού χώρου μετά το 1913» στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρο.
Στις 9 το ίδιο βράδυ θα γίνει το επίσημο δείπνο του Δήμου στο ξενοδοχείο «Du Lac».
• Τη Δευτέρα, ανήμερα της επετείου, στις 10.30 π.μ. θα γίνει η δοξολογία στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, στις 11 κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 11.45 θα ξεκινήσει η παρέλαση.
Στις 7 το βράδυ, το μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο «Το όραμα του λυτρωμού» του Λάμπρου Μάλαμα στην αίθουσα Αριχεπισκόπου Σπυρίδωνα.
Παράλληλα, στις 19 και 20 Φεβρουαρίου στα Λιθαρίτσια, θα γίνει το σχολικό πρωτάθλημα σκακιού.

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Μπιζάνειος Δρόμος στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2011.

Ο ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών, στα πλαίσια των εορτασμών για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, διοργανώνουν αγώνα δρόμου με την επωνυμία «Μπιζάνειος Δρόμος», το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο χώρο του μνημείου των Μπιζανομάχων με ώρα έναρξης 9:00. Στους νικητές/τριες θα απονεμηθούν κύπελλα και μετάλλια καθώς και διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες. Θα υπάρξει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις για τους μαθητές των σχολείων (Δημοτικό και Γυμνάσιο) Μπιζανείου. Η μετακίνηση των αθλητών, προς και από το χώρο διεξαγωγής του αγώνα, θα γίνει με λεωφορείο που θα αναχωρήσει από τη «Ζωσιμαία» Παιδαγωγική Ακαδημία στις 7:45. Οι αποστάσεις και οι αντίστοιχες κατηγορίες είναι οι παρακάτω:
1. 1.000 Μ Αγοριών (γεννηθέντες 1999, 2000, 2001)
2. 1.000 Μ Κοριτσιών (γεννηθείσες 1999, 2000, 2001)
3. 2.000 Μ Αγοριών (γεννηθέντες 1996-'97-'98)
4. 2.000 Μ Κοριτσιών (γεννηθείσες 1996-'97-'98)
5. 3.000 Μ Αγοριών (γεννηθέντες 1993-'94-'95 και μεγαλύτεροι)
6. 3.000 Μ Κοριτσιών (γεννηθείσες 1993-'94-'95 και μεγαλύτερες)

Πηγή: www.palo.gr

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Στην Ένωση Μεσαιωνικών Κάστρων τα Γιάννενα.

Στη γενική συνέλευση της Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα εκπροσώπησε τα Γιάννενα ο υπεύθυνος τουρισμού και επιχειρηματικότητας του δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Γκλίναβος.

Η Ένωση είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που συστάθηκε το 2008, έχει 49 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια, κυρίως φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και βασικός της στόχος είναι η ανάδειξη, προβολή και συντήρηση των μεσαιωνικών κάστρων του ελλαδικού και ευρύτερα ευρωπαϊκού χώρου. Στη συνέλευση συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η ένταξη νέων μελών στην Ένωση, ζήτημα για το οποίο ο δήμος Ιωαννιτών ενδιαφέρεται ιδιαίτερα καθώς πιστεύει ότι η συμμετοχή σε ένα τέτοιο δίκτυο μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη και την προβολή ενός μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο κ. Γκλίναβος τόνισε ότι η πρωτοβουλία είναι σημαντική, «προκειμένου να αναδειχθεί η σημασία των κάστρων στην τουριστική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Ο δήμος Ιωαννιτών, ως ένας από τους δήμους με ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας βυζαντινό κάστρο, είναι απαραίτητο να συμμετέχει στην Ένωση». 

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Φιλικό βετεράνων μπάσκετ Ελλάδα – Μπαρτσελόνα στα Γιάννενα!!

Απαραίτητος ο επανασχεδιασμός του τουριστικού χάρτη.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στους υπεύθυνους φορείς της πολιτείας αναφορικά με την προοπτική του τουριστικού κλάδου στην περιοχή της Ηπείρου.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όπως είναι φυσικό τον κλάδο και την τουριστική κίνηση που είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο ένα ζήτημα που αναδεικνύεται τελευταία έχει να κάνει με τον γενικότερο σχεδιασμό που θα πρέπει να γίνει για την γεωγραφική κατανομή των τουριστικών  καταλυμάτων.
Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, καθώς σε περιοχές όπου δημιουργήθηκαν και λειτουργούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες τα τελευταία χρόνια, ο κορεσμός της υπερπληθώρας, σε συνδυασμό με την χαμηλή ζήτηση προκαλεί αναπόφευκτα λουκέτα, έστω κι αν αυτά έχουν μέχρι στιγμής τον χαρακτήρα της προσωρινής διακοπής λειτουργίας.
Είναι προφανές ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια,  καμία υπηρεσία, κανείς φορέας δεν ασχολήθηκε με την εκπόνηση μιας συγκεκριμένης μελέτης για την φέρουσα ικανότητα κάθε οικισμού στον αριθμό των καταλυμάτων που θα μπορεί να εξυπηρετήσει.
Το μοντέλο ανάπτυξης των προηγούμενων ετών στηρίχθηκε σε πήλινα πόδια, αφού δημιουργήθηκαν καταλύματα σε συγκεκριμένες περιοχές όπου πλέον είναι σχεδόν περισσότερα από τις μόνιμες κατοικίες, ενώ σε άλλες περιοχές δεν έχει καν δημιουργηθεί ούτε μια αντίστοιχη υποδομή.
Η προοπτική του κλάδου απασχολεί και τη γνωμοδοτική επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου, στην οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα αρκετές ακόμη προτάσεις για χρηματοδότηση που αφορούν είτε δημιουργία νέων καταλυμάτων είτε ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Νόμου Δημήτρη Μπαράτσα, πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται του γενικότερου σχεδιασμού που θα πρέπει να γίνει στην περιοχή.
«Πολλές από τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι δύσκολα μπορούν να είναι βιώσιμες στα επόμενα χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια γενικότερη συζήτηση που πρέπει να γίνει και σε πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχη είναι και η άποψη του ΕΟΤ, που μέσω του διευθυντή του στην Ήπειρο Γιώργου Γκιώκα και σε δηλώσεις που αυτός έκανε στο δελτίο ειδήσεων του ITV, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό για το καθεστώς μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ο τουριστικός τομέας τα τελευταία χρόνια.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που είναι κορεσμένες τουριστικά σε επίπεδο αριθμού καταλυμάτων και υπάρχουν και άλλες στις οποίες δεν υπάρχει καν μια τουριστική μονάδα.
«Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε καμία μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα κάθε οικισμού. Δε γίνεται ένα χωριό με 50 μόνιμους κατοίκους να έχει υποδομές για να εξυπηρετήσει 500 επισκέπτες. Οι φορείς που είχαν την ευθύνη της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων δεν κινήθηκαν με βάση κάποια σχετική μελέτη. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης και δε μπορώ να πω ότι αυτή την εποχή η επένδυση στον τουρισμό είναι μια καλή επένδυση με προοπτικές», σημείωσε ο κ. Γκιώκας.

Πηγή: Εφημερίδα Ανεξάρτητος 

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αγώνας δρόμου για να προλάβει το ΕΣΠΑ.

Μελέτη ανακατασκευής της λεωφόρου Νιάρχου
Αγώνα δρόμου πρέπει να δώσουν οι μελετητές και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΥΠΕΚΑ για να ολοκληρωθεί η μελέτη ανακατασκευής της λεωφόρου (πρώην πανεπιστημίου) Νιάρχου και να προλάβει να ενταχθεί το σημαντικό αυτό έργο στο ΕΣΠΑ.Η μελέτη έχει ανατεθεί από τα μέσα του 2009 σε συμπράττοντα μελετητικά γραφεία και ολοκληρώνεται η Α΄ φάση της με την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση, για τη χωροθέτηση του έργου για να ακολουθήσει η Β΄ φάση με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και όσα προβλέπονται για να είναι «ώριμο» το έργο. Οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις δίνονται από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και ως εκ τούτου απαιτείται κάποιος χρόνος για να προχωρήσουν, πάντως εκτιμάται από την αναθέτουσα αρχή, τη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα είναι έτοιμη η πλήρης μελέτη για να μπορεί να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.

Επικίνδυνος ο υπάρχων δρόμος

Κατευθύνσεις για την σύνταξη της μελέτης έδωσε το τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της Δ.Δ.Ε της πρώην κρατικής Περιφέρειας. Το υπό μελέτη τμήμα του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων-Δωδώνης, από τον κόμβο της λεωφόρου Δωδώνης και Νιάρχου (στο στρατόπεδο Βελισσαρίου) μέχρι τον κόμβο Πεδινής είναι μήκους 4,5 χιλιομέτρων και πρόκειται για ένα επικίνδυνο δρόμο λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας προς και από το πανεπιστήμιο κα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και των πολλών επιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων κατά μήκος του.Η έκπτωση που δόθηκε επί του προϋπολογισμού της μελέτης, δηλαδή στο 1.039.000 ευρώ ήταν η ανώτατη σε αυτούς τους διαγωνισμούς, δηλαδή το 20%.

Μια δεκαετία πριν η πρώτη απόπειρα...
Η ανακατασκευή αυτού του τμήματος αποτέλεσε και στο παρελθόν στόχο της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης και η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε το 2001. Όμως η προμελέτη που συντάχθηκε ήταν προβληματική, αφού η διαπλάτυνση προτείνονταν με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και άλλοι ιδιοκτήτες γης θίγονταν και άλλοι ευνοούνταν από την επαναχάραξη του δρόμου.Προκλήθηκε σωρεία αντιδράσεων και τελικά η προμελέτη μπήκε σε κάποιο συρτάρι, μέχρι να έρθει ώρα η Περιφέρεια να προχωρήσει με μια σοβαρή μελέτη που θα δίνει ουσιαστική λύση και νέο δρόμο που θα έχει πλάτος 29 μέτρα.

Με νησίδα, κόμβους, ποδηλατόδρομο και παράλληλο δίκτυο

Ο νέος δρόμος θα έχει πλάτος 29 μέτρα με δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και νησίδα, ποδηλατόδρομο, ενώ και από τις δυο πλευρές θα κατασκευαστούν παράλληλοι δρόμοι προς εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και κατοίκων και φυσικά του νοσοκομείου και του πανεπιστημίου. Στην αρχή του νέου δρόμου, στην διασταύρωση με τη λεωφόρο Δωδώνης εξετάζεται η δημιουργία κυκλικού κόμβου για να υπάρχει ροή στην κυκλοφορία.Στο σημείο που θα συναντά την παράκαμψη της πόλης θα γίνει ανισόπεδος κόμβος με βύθιση ή της παράκαμψης η του νέου δρόμου, ενώ θα κατασκευαστούν και ισόπεδοι κόμβοι σε άλλα σημεία.Η τάφρος στην μια πλευρά θα σκεπαστεί με αγωγό που θα τοποθετηθεί για να μην υπάρχει πρόβλημα με τα νερά.Το θετικό είναι ότι οι απαλλοτριώσεις έχουν γίνει και ο δρόμος θα φτάσει εκεί που προβλέπεται για να έχει το πλάτος των 29 μέτρων και όχι όπως προτείνονταν στο παρελθόν.

Πηγή: Εφημερίδα ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Έληξε η κατάληψη στο Γυμνάσιο Λογγάδων.

Έληξε η κατάληψη στο Γυμνάσιο Λογγάδων, όπως κάνουν γνωστό με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων Καθηγητών.
Στην ανακοίνωσή τους ευχαριστούν την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα-Ζαράχη, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Τσατσαρώνη, καθώς και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο για το ενδιαφέρον που έδειξαν για το Γυμνάσιο Λογγάδων. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση με τις δικές τους πρωτοβουλίες και τον συνεχή διάλογο επετεύχθη η λήξη της κατάληψης στο Γυμνάσιο.
Έτσι, από την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά και όπως αναφέρεται «προσδοκά στη στήριξή του όταν παραστεί ανάγκη».

Πηγή: www.epirusonline.gr