Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Απαραίτητος ο επανασχεδιασμός του τουριστικού χάρτη.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στους υπεύθυνους φορείς της πολιτείας αναφορικά με την προοπτική του τουριστικού κλάδου στην περιοχή της Ηπείρου.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όπως είναι φυσικό τον κλάδο και την τουριστική κίνηση που είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο ένα ζήτημα που αναδεικνύεται τελευταία έχει να κάνει με τον γενικότερο σχεδιασμό που θα πρέπει να γίνει για την γεωγραφική κατανομή των τουριστικών  καταλυμάτων.
Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, καθώς σε περιοχές όπου δημιουργήθηκαν και λειτουργούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες τα τελευταία χρόνια, ο κορεσμός της υπερπληθώρας, σε συνδυασμό με την χαμηλή ζήτηση προκαλεί αναπόφευκτα λουκέτα, έστω κι αν αυτά έχουν μέχρι στιγμής τον χαρακτήρα της προσωρινής διακοπής λειτουργίας.
Είναι προφανές ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια,  καμία υπηρεσία, κανείς φορέας δεν ασχολήθηκε με την εκπόνηση μιας συγκεκριμένης μελέτης για την φέρουσα ικανότητα κάθε οικισμού στον αριθμό των καταλυμάτων που θα μπορεί να εξυπηρετήσει.
Το μοντέλο ανάπτυξης των προηγούμενων ετών στηρίχθηκε σε πήλινα πόδια, αφού δημιουργήθηκαν καταλύματα σε συγκεκριμένες περιοχές όπου πλέον είναι σχεδόν περισσότερα από τις μόνιμες κατοικίες, ενώ σε άλλες περιοχές δεν έχει καν δημιουργηθεί ούτε μια αντίστοιχη υποδομή.
Η προοπτική του κλάδου απασχολεί και τη γνωμοδοτική επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου, στην οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα αρκετές ακόμη προτάσεις για χρηματοδότηση που αφορούν είτε δημιουργία νέων καταλυμάτων είτε ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Νόμου Δημήτρη Μπαράτσα, πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται του γενικότερου σχεδιασμού που θα πρέπει να γίνει στην περιοχή.
«Πολλές από τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι δύσκολα μπορούν να είναι βιώσιμες στα επόμενα χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια γενικότερη συζήτηση που πρέπει να γίνει και σε πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχη είναι και η άποψη του ΕΟΤ, που μέσω του διευθυντή του στην Ήπειρο Γιώργου Γκιώκα και σε δηλώσεις που αυτός έκανε στο δελτίο ειδήσεων του ITV, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό για το καθεστώς μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ο τουριστικός τομέας τα τελευταία χρόνια.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που είναι κορεσμένες τουριστικά σε επίπεδο αριθμού καταλυμάτων και υπάρχουν και άλλες στις οποίες δεν υπάρχει καν μια τουριστική μονάδα.
«Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε καμία μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα κάθε οικισμού. Δε γίνεται ένα χωριό με 50 μόνιμους κατοίκους να έχει υποδομές για να εξυπηρετήσει 500 επισκέπτες. Οι φορείς που είχαν την ευθύνη της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων δεν κινήθηκαν με βάση κάποια σχετική μελέτη. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης και δε μπορώ να πω ότι αυτή την εποχή η επένδυση στον τουρισμό είναι μια καλή επένδυση με προοπτικές», σημείωσε ο κ. Γκιώκας.

Πηγή: Εφημερίδα Ανεξάρτητος