Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Οι ξένοι ...θα σώσουν την κατάσταση.

Μειωμένος φέτος ο εγχώριος τουρισμός και στην Ήπειρο

Η κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων Ελλήνων λόγω της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αναμένεται να έχει φέτος μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος θα σημειώσει πτώση έως και 20%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας, αντίθετα με τις αισιόδοξες προβλέψεις για αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος κατά 15%.Η Ήπειρος που στηρίζει πολλά στον εγχώριο τουρισμό θα έπρεπε να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο καταγράφεται αύξηση των προκρατήσεων που έγιναν από ταξιδιωτικά γραφεία της Ευρώπης και αναμένεται να ισοσκελιστεί η εγχώρια απώλεια από τους ξένους επισκέπτες.Αυτό μεταφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών και Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, Χρήστος Ζήγος, με την επισήμανση ότι οι «μικρομεσαίοι» ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων προσδοκούν να...απλωθεί και σε άλλους προορισμούς, πέραν της Πάργας και των Συβότων ή της Πρέβεζας που ούτως ή άλλως αποτελούν προορισμό, το ρεύμα τουριστών από Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Τσεχία.Έτσι μετά από δυο χρονιές με πτώση της τάξης του 10% στην άφιξη ξένων τουριστών και συνολικά μεγαλύτερη, φέτος θα είναι η χρονιά ανάκαμψης για την Ήπειρο και ευτυχώς, αφού με την μείωση στους Έλληνες που θα κάνουν διακοπές, τα πράγματα θα ήταν αρκετά χειρότερα.

Η προσέλκυση ξένων απαιτεί καλή οργάνωση
Οι ξένοι τουρίστες έρχονται κυρίως μέσω των Τουρ Οπερεϊτορς και εφόσον η Ήπειρος στοχεύει στο να αυξήσει την έλευση τους, ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι να συνεργαστεί με μεγάλα τουριστικά γραφεία και όχι απλά να μετέχει σε διεθνείς εκθέσεις χωρίς να γίνονται τέτοιες επαφές από τους επαγγελματίες του χώρου. Οι αυτοδιοικητικοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που μετέχουν σε τέτοιες αποστολές, όπως σημειώνει ο κ. Ζήγος, δεν μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο.Επιπλέον, όταν μια περιοχή όπως η Ήπειρος θέλει να αναδείξει και να πουλήσει το τουριστικό της προϊόν δεν μπορεί να διαχωρίζει ανάλογα με την εποχή τις περιοχές και τους προορισμούς. Η ...πολυθρύλητη σύνδεση του ορεινού και του θαλάσσιου τουρισμού δεν έχει σε καμιά περίπτωση επιτευχθεί ούτε κατ΄ελάχιστο.Επομένως η στόχευση θα πρέπει να βασίζεται σε αυτόν τον συνδυασμό και όχι απλά να μετέχουμε ως περιφέρεια σε εκθέσεις για να διανέμουμε φυλλάδια...Η Βόρεια Ελλάδα με την Εγνατία που φέρνει γρήγορα και με ασφάλεια τον επισκέπτη στην Ήπειρο, πέρυσι στήριξε την περιοχή μας, αλλά οι διανυκτερεύσεις ήταν μειωμένες, αφού οι περισσότεροι από κοντινές περιοχές της Μακεδονίας επέλεγαν Σαββατοκύριακα ή ημερήσιες αποδράσεις.Υπάρχουν, όπως επισημαίνει ο κ. Ζήγος χώρες και περιοχές που αποτελούν ορεινό τουριστικό προορισμό και σε συνδυασμό με τα παράλια τους κι αυτό πρέπει να ακολουθήσει και η Ήπειρος.

Ο Κοινωνικός τουρισμός

Ως προς τον Κοινωνικό τουρισμό, αποτελεί το «φώλι» για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Ζήγος, ωστόσο δεν αναμένεται να κάνουν χρήση όλοι οι δικαιούχοι μη έχοντας τα υπόλοιπα να διαθέσουν και όσοι κάνουν διακοπές ξοδεύουν πλέον ελάχιστα. Επιπροσθέτως η περίοδος που οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν διακοπές συμπίπτει με την λεγόμενη ...φουλ σαιζόν, δηλαδή το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου, τότε που οι κρατήσεις και ξένων είναι πολλές και άρα χάνονται εγχώριοι τουρίστες. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μπορούσε να επιτευχθεί με μοίρασμα των πακέτων Κοινωνικού τουρισμού πριν την περίοδο αιχμής της τουριστικής κίνησης και μετά τον Αύγουστο, αλλά διακοπές όσοι Έλληνες θα κάνουν θα επιλέξουν το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου.Έτσι, με την διαγραφόμενη αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του εσωτερικού τουρισμού τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) εκτιμάται ότι θα κρίνουν τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά αλλά και τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το 2011 θα απευθύνεται πανελλαδικά σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με πέρυσι, καλύπτοντας 570.000 άτομα με τη δαπάνη να προϋπολογίζεται σε 62.700.000 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα Νέοι Αγώνες