Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Καταρρέει η αγορά της Ηπείρου!


Δ. ΜΠΑΡΑΤΣΑΣ (Επιμελητήριο Ιωαννίνων): Πτώση τουλάχιστον 50% στο πρώτο τρίμηνο του 2011! Γ. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ (Εμπ. Σύλλογος): Επικίνδυνη η κατάσταση για πολλές επιχειρήσεις.

Άσχημα ήταν τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες και τους παράγοντες της αγοράς στην Ήπειρο, το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Η πτώση στον τζίρο συνεχίστηκε, αφού πλέον οι καταναλωτές ξοδεύουν με φειδώ, ακόμη και για τα βασικά αγαθά, με αποτέλεσμα οι εμπορικοί δρόμοι να εμφανίζουν σημάδια κατάρρευσης. Έτσι, τα λουκέτα αυξάνονται συνεχώς, τη στιγμή που η Κυβέρνηση «κλείνει τα μάτια» στις εκκλήσεις της αγοράς για ενίσχυση της ρευστότητας και για μέτρα σωτηρίας, ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερες και ίσως καταστροφικές συνέπειες.
«Εδώ και ένα χρόνο περίπου, η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει τις μεγάλες αποφάσεις που θα έπρεπε να έχει πάρει» τόνισε χθες στον «Π.Λ.» ο κ. Δημήτρης Μπαράτσας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Και υπογράμμισε, ότι μόνο για τα Γιάννενα η πτώση στην αγορά αγγίζει το πρώτο τρίμηνο του 2011, τουλάχιστον το 50%.
«Η πτωτική πορεία συνεχίζεται. Πλέον η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για πολλές επιχειρήσεις» ανέφερε στον «Π.Λ» και ο κ. Γιώργος Νταλαμάγκας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Αυτό που ανησυχεί πολλούς εμπόρους είναι η αδιάλλακτη στάση της Κυβέρνησης, που συνεχίζει να μην τους δίνει χείρα βοηθείας, τη στιγμή που, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να το κάνει. «Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να βοηθήσουν. Έστω και μικροί, αλλά υπάρχουν. Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν το κάνουν» υπογράμμισε ο κ. Μπαράτσας.
ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΕΞΟΔΑ
Και στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους παρατηρήθηκε το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των εξόδων και της αντίστοιχης μείωσης των εσόδων. «Αν για τα έσοδα, κρίνεται κάπως λογικό να μειωθούν τόσο πολύ, αφού ο κόσμος είδε να του ψαλιδίζονται σημαντικά οι μισθοί και οι συντάξεις, για την αύξηση των εξόδων την αποκλειστική ευθύνη φέρει το Κράτος» λένε παράγοντες της αγοράς στην Ήπειρο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι τιμές των ενοικίων. Σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα «τα έξοδα είναι υπερβολικά και σε αυτό συμβάλλουν και κάποιοι ιδιοκτήτες εμπορικών χώρων, που δεν μειώνουν τα ενοίκια». Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και καιρό, ο κ. Νταλαμάγκας έχει καταθέσει πρόταση για μείωση των ενοικίων κατά 20 έως 30% σε πρώτη φάση, για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…
Πώς βλέπουν, όμως, οι παράγοντες της αγοράς στην Ήπειρο το μέλλον; «Πολλές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινούνται τώρα με λεφτά που επενδύουν από άλλες πηγές. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί, παρά να έχει ημερομηνία λήξης» σημείωσε ο κ. Νταλαμάγκας, για να δώσει ανάγλυφα την αρνητική εικόνα που επικρατεί στους εμπορικούς δρόμους των Ιωαννίνων, όπου τα λουκέτα αυξάνονται συνεχώς.
«Αν δεν αλλάξουν δραστικά τα πράγματα και αν η Κυβέρνηση δεν αποφασίσει να μας βοηθήσει, να μας ελαφρύνει δηλαδή από τα υπέρογκα έξοδα που έχουμε, τότε το τούνελ στο οποίο έχουμε μπει έχει πολύ δρόμο ακόμη. Φως στο σκοτάδι δεν φαίνεται και είναι αμφίβολο, πόσοι θα μπορέσουν να αντέξουν έως το τέλος» λένε καταστηματάρχες των Ιωαννίνων.
Η ΕΣΣΕ
«Η προ των πυλών λήψη νέων μέτρων και μάλιστα πριν το Πάσχα απονευρώνει τις όποιες ελπίδες, έστω και προσωρινής ανάκαμψης της αγοράς», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Και υπογραμμίζει, ότι «η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την περίοδο των εκπτώσεων, ήταν καταστροφική. Η έξοδος κινδύνου για τη σωτηρία του ελληνικού εμπορίου, δείχνει δυο κατευθύνσεις και η Κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει αυτήν της διάσωσης και της ενίσχυσης των ΜμΕ και όχι της εξόντωσής τους, με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις και πρακτικές κατασχέσεων απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Χαρακτηριστικά της πτώσης του τζίρου των καταστημάτων το 2011 είναι τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για τον Κύκλο Εργασιών τον φετινό Ιανουάριο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο σχετικός δείκτης παρουσίασε μείωση 13,3%, ενώ ο δείκτης του όγκου πωλήσεων παρουσίασε μείωση 14,8%.
Οι επιμέρους αριθμοί, αποδεικνύουν, ότι οι… υποψίες κύκλων της οικονομίας, πως οι καταναλωτές πλέον κόβουν και από το φαγητό, είναι αληθινές.
Έτσι, τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών 4,7% και του δείκτη όγκου πωλήσεων 9%, ενώ στα καταστήματα της κατηγορίας «τρόφιμα-ποτά-καπνός», η πτώση άγγιξε το 11,2% για τον κύκλο εργασιών και το 16,2% στον όγκο των πωλήσεων.
Στα καύσιμα, που έχουν δεχτεί απανωτές αυξήσεις τελευταίους μήνες, η πτώση στις πωλήσεις άγγιξε τον Ιανουάριο το 25% (!), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο ρυθμός των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους πρώτους δυο μήνες του έτους επιβραδύνθηκε σημαντικά.
«Όλα δείχνουν, ότι η αγορά χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Όλοι το βλέπουν, εκτός από την Κυβέρνηση, που επιμένει σε μια πολιτική, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή» σημειώνουν καταστηματάρχες στην Ήπειρο.

Πηγή:Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος (www.proinoslogos.gr)