Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

«Όχι» και από το Δήμο Δωδώνης στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Ηπείρου!!

Παραμένει στο διάλογο για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηπείρου ο Δήμος Δωδώνης, παρόλο που θεωρεί ότι οι πέντε θέσεις της μελέτης χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και ΧΥΤΥ εντός των διοικητικών του ορίων, θα «καταπέσουν» από την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ παράλληλα ζητά να «αρθεί» ο αποκλεισμός εξέτασης των ΧΥΤΑ Ελληνικού και Ηγουμενίτσας.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δωδώνης συνεδρίασε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», πριν εκπνεύσει η προθεσμία διαβούλευσης που είχε τεθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου πλέον, για την κατάθεση προτάσεων και θέσεων επί της μελέτης που εκπόνησε η επιστημονική επιτροπή.
Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Δωδώνης εξέφρασε την αντίθεσή του για την χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ και στις πέντε θέσεις που προτείνονται, υποστηρίζοντας πως η μελέτη δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και παραθέτοντας συγκεκριμένες παρατηρήσεις, τις οποίες ανέφερε ο Δήμαρχος Κώστας Κατσανάκης.
Βασικές ενστάσεις αφορούν στο ότι στην μελέτη δεν αποτυπώνεται ο άξονας της Ιόνιας οδού, ορισμένες θέσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε πηγές ύδρευσης, μεγάλο ποσοστό των εκτάσεων στις προτεινόμενες θέσεις είναι ιδιωτικές, ενώ αμφισβητείται και ο όγκος των απορριμμάτων που προσδιορίζεται.
Σύμφωνα με την δημοτική αρχή, η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα αξιολογήσει τις θέσεις με βάση γεωλογικά-υδρολογικά, περιβαλλοντικά, χωροταξικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα επηρεάσει σημαντικά τις θέσεις που αφορούν στο δήμο Δωδώνης.
«Το θέμα ήρθε πολύ άκαιρα και θίγει ουσιαστικά το νέο δήμο δημιουργώντας μια άνιση μεταχείριση, σε μια περίοδο κρίσιμη που θα πρέπει να οργανωθεί. Πρέπει να τεθούν μόνο επιστημονικά κριτήρια και να πάψουν να διεισδύουν πολιτικά κριτήρια. Θα είναι μια δύσκολη και μοναχική πορεία, δεν θα είναι εύκολο να βρούμε συμμάχους», σημείωσε ο κ. Κατσανάκης, ενώ πρόσθεσε: « Αν ήταν κάτι που δεν προκαλούσε όχληση, όλοι θα το ζητούσαν. Ας μπουν αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, να δοθεί χρόνο. Να μην κινητοποιήσουν τοπικές κοινωνίες, να χάσουν άνθρωποι τον ύπνο τους και μετά να αρχίσουν να αποκλείονται περιοχές από την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Την ίδια στάση κράτησαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Γιάννης Μπάρκας, Χρήστος Ντακαλέτσης και Γιάννης Μπούκας, που αμφισβήτησαν την επιστημονικότητα της μελέτης και ζήτησαν ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
«Χρειάζονται καθαρά επιστημονικά κριτήρια, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς», σημείωσε ο κ. Μπάρκας, ζητώντας να μην εξαιρεθεί ο ΧΥΤΑ του Ελληνικού.
«Με το καλημέρα, μας αποδεικνύουν ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Πολύ φοβάμαι ότι έχουν ήδη αποφασίσει την θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης.
Για προχειρότητα, λάθη και παραλείψεις στην μελέτη έκανε ο λόγο ο Γ. Μπούκας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. «έπειτα από αυτά πιστεύει κανείς ότι αυτοί που συνέγραψαν τη μελέτη δεν έχουν συγκεκριμένη εντολή να κατευθύνουν το ΧΥΤΥ; Και να θέλουμε να τους πιστέψουμε, δεν μας αφήνουν», σημείωσε.
Μεταξύ των προτάσεων που διατύπωσε το δημοτικό συμβούλιο είναι η μελέτη να περιλάβει συγκεκριμένα και αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, να περιληφθούν κριτήρια που διαφοροποιούν το κόστος με μεγαλύτερη απόκλιση, να αποτελούν σημαντικό παράγοντα οι δήμοι με μεγάλο όγκο απορριμμάτων, να χωροθετηθούν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης μαζί με τις υποψήφιες θέσεις και να λειτουργήσουν όλοι οι ΧΥΤΑ της Ηπείρου.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την εφημερίδα Ελευθερία