Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Δεν ήρθε η «ανάσταση» για τον τουρισμό του νομού.

Από 50% μέχρι και 60% η πληρότητα των ξενοδοχείων

Εβδομάδα των Παθών χωρίς στο τέλος όμως να έρχεται η... Ανάσταση για τον κλάδο του τουρισμού αποδείχτηκε τελικά η Μεγάλη Εβδομάδα, αφού τα άδεια δωμάτια των ξενοδοχείων ήταν περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, με τους επαγγελματίες του χώρου να τονίζουν ότι το ρητό «κάθε πέρσι και καλύτερα» ταιριάζει απόλυτα με την περίπτωσή τους.Ζαγόρι, Μέτσοβο, Γιάννινα και οι υπόλοιπες τουριστικές περιοχές του νομού αντί να «βουλιάξουν» από τους εκδρομείς, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, «αναστέναξαν» από την αναδουλειά.

Στο 60% η πληρότητα στα Γιάννινα
Σε μέτρια επίπεδα κινήθηκαν τα ξενοδοχεία στην πόλη των Ιωαννίνων, αφού οι κρατήσεις στα περισσότερα απ' αυτά δεν ξεπέρασαν το 60% των δωματίων.Παρά το γεγονός ότι οι τιμές φέτος ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χρονιές, ο αριθμός των επισκεπτών δεν ήταν ο αναμενόμενος κάτι που σε συνδυασμό με τις λιγότερες διανυκτερεύσεις μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την απόσταση των φετινών κερδών από τα αντίστοιχα άλλων ετών.Σύμφωνα με το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, Στάθη Σιούτη, τρεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που η τουριστική κίνηση μειώθηκε σχεδόν κατακόρυφα στα Γιάννινα.Το κόστος μετακίνησης που είναι πλέον δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες εξαιτίας των τιμών της βενζίνης και των διοδίων, οι περικοπές μισθών και επιδομάτων αλλά και η αρνητική ψυχολογία που σε συνδυασμό με την ανασφάλεια για το αύριο, αποθαρρύνει πολλούς από ένα ταξίδι.

«Νεκρό Μέτσοβο»
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει τα όσα έζησε τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μετσόβου, Τάσος Βαδεβούλης, λέγοντας ότι στα τόσα χρόνια που βρίσκεται στο επάγγελμα δε θυμάται άλλη φορά τόσο άδειο το Μέτσοβο.«Ήταν νεκρό το Μέτσοβο το Σαββατοκύριακο», μας λέει για να προσθέσει πως μόνο τη Δευτέρα του Πάσχα άλλαξε λίγο η εικόνα με την άφιξη πολλών διερχόμενων εκδρομέων.Αναφορικά με την πληρότητα των ξενοδοχείων, αυτή κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτά της πόλης των Ιωαννίνων, παρά την αισιοδοξία που είχαν οι ιδιοκτήτες τους από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής οι οποίες έδειξαν αρχικά ότι μπορούν να σώσουν κάπως την παρτίδα, αλλά τελικά αποδείχτηκαν σταγόνα στον ωκεανό των άδειων των δωματίων.Ο κ. Βαδεβούλης πιστεύει ότι για τη φετινή εικόνα του Μετσόβου πέραν των γνωστών οικονομικών αιτιών ευθύνεται και το γεγονός ότι το Πάσχα έπεσε κάπως αργά κι άρα αρκετοί θα ήταν αυτοί που προτίμησαν να περάσουν τις γιορτές σε παραθαλάσσια μέρη και όχι σε κάποιο βουνό.Ελπίζει κι εύχεται πάντως αυτή να ήταν η τελευταία χρονιά που τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα για τον τουρισμό της περιοχής.

Σχεδόν 50% κάτω οι κρατήσεις στο Ζαγόρι
Πτώση που φτάνει ακόμα και το 50% στις διανυκτερεύσεις και λίγο χαμηλότερα στους τζίρους των εστιατορίων, υπολογίζει πως είχε φέτος το Ζαγόρι, ο Δήμαρχός του, Γαβριήλ Παπαναστασίου, θεωρώντας πως η οικονομική κρίση αλλά και τα όσα ακούγονται καθημερινά περί αναδιάρθρωσης και ύφεσης επηρέασαν αρνητικά την ψυχολογία των ελλήνων με αποτέλεσμα να είναι λίγοι αυτοί που άφησαν τα σπίτια τους για να κάνουν Πάσχα σε κάποιο τουριστικό προορισμό.Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, λίγοι ήταν και οι απόδημοι που επέλεξαν να επιστρέψουν στα χωριά τους, κάτι που επηρέασε κυρίως τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα άλλα καταστήματα.Με δεδομένο όμως ότι η «βαριά βιομηχανία» του Ζαγορίου είναι ο τουρισμός, φαινόμενα σαν τα φετινά πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι' αυτό, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, πρέπει όλοι οι φορείς, ο Δήμος αλλά και οι επαγγελματίες να συντονίσουν τις δράσεις τους ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για το καλό ολόκληρης της περιοχής.

Λίγα πράγματα και στα εστιατόρια
Πτώση δεν είχαν όμως μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και τα εστιατόρια σε όλο το νομό, κάτι που είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που ο αριθμός των τουριστών ήταν αισθητά μικρότερος από άλλες χρονιές.Η μεγαλύτερη μερίδα των «ξένων» ήταν οι απόδημοι οι οποίοι επέλεξαν μεν να ξοδευτούν για να έρθουν μέχρι τα χωριά τους και να κάνουν εκεί Πάσχα, προτιμώντας όμως την οικογενειακή θαλπωρή και όχι τις εξόδους για κάποιο γεύμα ή δείπνο.Μόνο τη Δευτέρα του Πάσχα είδαν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων τα μαγαζιά τους να γεμίζουν, χωρίς όμως μια μέρα να θεωρείται γι' αυτούς αρκετή για να
ισοσταθμίσει τη μείωση των κερδών τους όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 Πηγή: Εφημερίδα ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Καλο Πάσχα σε όλους!!!

Το ioannina2day εύχεται σε όλους σας Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!!Το Αναστάσιμο φως να χαρίσει υγεία, ευτυχία και ελπίδα  ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη οικονομικά συγκυρία για όλους τους Έλληνες!!Χρόνια Πολλά!!!

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Άμεσες βελτιώσεις χρειάζεται η Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αντιρρίου.

«Γολγοθάς» για τους οδηγούς και εν όψει Πάσχα
Σε «Γολγοθά» αναδεικνύεται η Εθνική Οδός Ιωαννίνων - Αντιρρίου, για πολλούς Ηπειρώτες και πολύ περισσότερο τώρα, που πλησιάζει η Πασχαλινή έξοδος.Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας χρίζει άμεσων παρεμβάσεων, για να μετακινούνται όλοι με ασφάλεια. Και μάλιστα από τη στιγμή που θα καθυστερήσει, για άγνωστο χρονικό διάστημα, η Ιόνια Οδός, ενώ η κατασκευή της Ολύμπιας Οδού, που θα συνδέσει την Αθήνα με την Πάτρα, πήρε διετή παράταση.Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλοί οδηγοί το…σκέφτονται να κινηθούν στην Ιωαννίνων - Αντιρρίου και ζητούν από την Πολιτεία άμεσες παρεμβάσεις.Πρόσφατα, ανακοινώθηκαν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στις επικίνδυνες θέσεις του συγκεκριμένου οδικού άξονα Αντίρριο – Ιωάννινα, προϋπολογισμού 3,66 εκ. ευρώ. «Δεν αρκούν όμως αυτά τα λεφτά. Ο δρόμος χρειάζεται καίριες παρεμβάσεις, που θα αυξήσουν το επίπεδο ασφαλείας του» σημειώνουν Ηπειρώτες.

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ…

Την πολύ επικίνδυνη κατάσταση της Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιωαννίνων σημειώνει και η πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», που δημοσιοποιήθηκε χθες.Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι να εξετάσει την επικινδυνότητα του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου της Ελλάδας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια του υπόλοιπου εθνικού και επαρχιακού δικτύου της χώρας.Αιτίες για τα ατυχήματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, είναι η υπερβολική ταχύτητα, η απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, παραβίαση σηματοδότη και προτεραιότητας κ.α.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ…

Την ανάγκη, όμως, για αύξηση της ασφάλειας στην Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου, δεν αμβλύνει η πρόθεση της Κυβέρνησης για μειώσεις 25-30% στα διόδια. Αν πράγματι γίνει πράξη η συγκεκριμένη πρόθεση, τότε το κίνημα κατά των διοδίων θα έχει παίξει σημαντικό ρόλο.Όμως πολλοί λένε, ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στις Εθνικές Οδούς «καρμανιόλες» και μετά να κοιτάξει η Κυβέρνηση την τιμολογιακή πολιτική της. «Αυτό που ενδιαφέρει άπαντες είναι η ασφάλεια στη μετακίνηση. Ειδικά σε δρόμους σαν την Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αντιρρίου, όπου, όταν ο καιρός είναι κακός, οι κατολισθήσεις και τα ατυχήματα είναι πολύ συχνά…».

Πηγή: Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Χιονίζει στο Πάπιγκο!!!!!

Χιονίζει εδώ και 30 λεπτά στο Πάπιγκο Ζαγορίου...όπως και στα περισσότερα ορεινά άνω των 1000-1200μ στο Νομό Ιωαννίνων όπως καταγράφεται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο site www.metar.gr.Live εικόνα από το Πάπιγκο στο πλαϊνό μενού του ioannina2day!!Καλό Πάσχα με χιόνι.....!!!

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Διεθνής προβολή της Ηπείρου από τον Ποδηλατικό Γύρο.

Ξεκινά την Τετάρτη από τα Γιάννινα

Σημαντική ευκαιρία για προβολή της Ηπείρου αποτελεί η διεξαγωγή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου, ο οποίος ξεκινά από τα Γιάννινα το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης. Αυτό τονίστηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, των οργανωτών και των τοπικών αρχών. Παράλληλα επιδίωξη των οργανωτών είναι να έλθει ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά, πιο κοντά με το ποδήλατο και έτσι να αντιμετωπιστεί και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Στον Ποδηλατικό Γύρο που επαναρχίζει μετά από διακοπή πέντε χρόνων, αναμένεται να πάρουν  μέρος 120 ποδηλάτες από όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Θανάσης Τερζής, τόνισε ότι στόχος είναι να καταστεί ο Γύρος εφάμιλλος των μεγάλων διοργανώσεων της Ευρώπης. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντ. Κολόκας, καλωσόρισε τους οργανωτές, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός τον Ποδηλατικό Γύρο, και δήλωσε βέβαιος ότι θα αγκαλιαστεί από την Ηπειρωτική κοινωνία. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων κ. Β. Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι αναγκαίο το ποδήλατο να μπει στην καθημερινότητά μας, αναφέροντας ότι Δήμος και Περιφέρεια μπορούν από κοινού να διοργανώσουν και άλλες αθλητικές δράσεις που να βοηθούν στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Ο Υποδιοικητής της Τροχαίας κ. Ζήκος, ανάφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και ζήτησε την κατανόηση των κατοίκων και κυρίως των κτηνοτρόφων από τις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει ο Ποδηλατικός Γύρος.
Ο Διευθυντής του Γύρου κ. Πέτσας, τόνισε ότι στον αγώνα μετέχει η ελίτ των αθλητών και διαβεβαίωσε ότι οργανωτικά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τέλος ο εκ Πρεβέζης συνεργάτης του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Νικητιάδη, κ. Περικλής Βασιλάκης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού που  είναι πιθανό να παραβρεθεί στην εκκίνηση του Γύρου, ο οποίος όπως είπε, συνδυάζει τον αθλητισμό με τον τουρισμό.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

4ος δημοφιλής προορισμός για το Πάσχα τα Ζαγοροχώρια!!

Σύμφωνα με στοιχεία των τουριστικών γραφείων

Μια ακόμη άτυπη διάκριση κερδίζουν τα Ζαγοροχώρια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, βρίσκονται στην 4η θέση της λίστας των πιο δημοφιλών προορισμών για την Ελλάδα ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Συγκεκριμένα από τα στοιχεία του Συνδέσμου προκύπτει ότι και φέτος «βασίλισσα» των κρατήσεων για το Πάσχα στέφεται η Κέρκυρα και ακολουθούν:
-Σαντορίνη
-Δυτική Πελοπόννησος (Ηλεία και Μεσσηνία)
- Ζαγοροχώρια
-Καρπενήσι
-Πήλιο
-Εύβοια
Στο εξωτερικό δημοφιλέστεροι Πασχαλινοί προορισμοί στέφονται:
- Κωνσταντινούπολη
- Πράγα
- Βουδαπέστη
- Βαρκελώνη

Πηγή: Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

61% κάτω η πώληση των αυτοκινήτων στην Ήπειρο.

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2011 οι αντιπροσωπείες της Mercedes στην Ήπειρο πούλησαν δύο κλασικά αυτοκίνητα τύπου Mercedes και ένα Smart. Σύνολο: τρία αυτοκίνητα σε μία περιοχή 350.000 κατοίκων! Όχι ότι πέρσι τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Οι αντιπροσωπείες όμως της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν πουλήσει 20 αυτοκίνητα. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στους άλλους τύπους αυτοκινήτων.
Μόλις τέσσερα αυτοκίνητα τύπου BMW πουλήθηκαν στην Ήπειρο σε σχέση με τα 24 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Η πώληση αυτοκινήτων στην Ήπειρο δεν έχει πάρει απλά την κατιούσα. Έχει υποστεί καθίζηση. Στην Ήπειρο το τρίμηνο Ιανουάριο-Μάρτιος 2010 πουλήθηκαν 1.823 καινούργια αυτοκίνητα. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 πουλήθηκαν 706 αυτοκίνητα, δηλαδή 1.117 λιγότερα. Πτώση 61,2% σε σχέση με πέρυσι. Αν κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό με μέσο κόστος αγοράς για κάθε αυτοκίνητο τα 14.000 ευρώ θα διαπιστώσουμε ότι ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 15 εκατομμύρια ευρώ μόλις σε τρεις μήνες. Μάλιστα στην Ήπειρο η πτώση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η πτώση πωλήσεων των αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα στο τέλος του α΄ τριμήνου ανέρχεται σε 54,4%. Χειρότερη είναι η εικόνα όσον αφορά στα επιβατηγά ΙΧ, όπου η πτώση των πωλήσεων ανήλθε τον Μάρτιο εφέτος σε 55,2% και στο τέλος του α΄ τριμήνου σε 55,8%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου εφέτος, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 34.145 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 54,4% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Αύξηση 16% είχε παρουσιαστεί το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009.
Επίσης, η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών (άνω των 50 cc), το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2011 ανήλθε σε 9.373 τον αριθμό, έναντι 11.920 μοτοσικλετών το 2010, παρουσιάζοντας μείωση 21,4%. Μείωση 6,8% είχε παρουσιαστεί το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009.






Πηγή: Εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών

Στην κορυφή της πρωτοπορίας το Πανεπιστήμιο.

Την δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού σε περιοχές που είναι ακατάλληλο, δίνει μια πρωτοποριακή τεχνολογία καθαρισμού με φίλτρο, που ανέπτυξε ο Καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,Δημήτριος Βαγενάς και η ομάδα του.Με την μέθοδο αυτή απομακρύνονται από το νερό, ουσίες που το καθιστούν ακατάλληλο προς πόση όπως το υδρόθειο, η αμμωνία, ο σίδηρος και το μαγγάνιο, που ανιχνεύονται στα υπόγεια ύδατα πολλών περιοχών της.Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας ξεκίνησε από ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτική Μακεδονίας και τώρα το πρωτότυπο βιομηχανικό φίλτρο, βρίσκεται ανάμεσα στις 21 τελικές συμμετοχές που προκρίθηκαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και η Eurobank.«Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε αγροτικές περιοχές και οικισμούς όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς νερού από μακριά και οι κάτοικοι εγκαταλείπονται στην τύχη τους και είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το νερό για όλες τις άλλες χρήσεις, αλλά να πίνουν εμφιαλωμένο», σημείωσε ο κ. Βαγενάς.Η ανάγκη για τον καθαρισμό του νερού υπάρχει σε πολλές περιοχές στη χώρα μας.Όπως περιοχές της Αργολίδας, της Θεσσαλίας, της Θράκης, πολλά νησιά και της Αχαϊας και Ηλείας, όπου το σύστημα έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια.«Η καινοτομία αυτού του φίλτρου είναι ότι απομακρύνει όλα τα στοιχεία ταυτόχρονα και δεν χρειάζονται δύο ή τρία διαφορετικά φίλτρα, καθώς επίσης ότι δεν έχει κανένα λειτουργικό κόστος, δηλαδή οι κάτοικοι δεν χρειάζεται να πληρώνουν», ανέφερε ο κ. Βαγενάς.

Στόχος η παραγωγή
Το επόμενο βήμα είναι η επέκταση της εφαρμογής σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης, όπως και σε τρίτες χώρες, αλλά τουλάχιστον στη χώρα μας δεν θεωρείται αυτονόητη η αξιοποίηση της καινοτομίας.«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένας φορέας που θα πάρει το αποτέλεσμα των ερευνητών και θα το εφαρμόσει, γι’ αυτό δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα εφαρμοστεί παραπέρα. Υπάρχει ένα έλλειμμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Πολιτεία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που η χώρα θα πρέπει να παράγει νέα προϊόντα. Τα Πανεπιστήμια μπορούν να δώσουν την λύση, εφόσον η Πολιτεία και οι ιδιωτικοί φορείς κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και δεν περιμένουν να μεταπωλήσουν προϊόντα του εξωτερικού μόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαγενάς.Εξάλλου, στόχος του διαγωνισμού είναι να κινητοποιηθούν δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και να ενθαρρυνθεί η έρευνα και η καινοτομία, που αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως συμμετείχαν περισσότερες από 300 προτάσεις από πανεπιστημιακές ομάδες, ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, χώρους επιχειρηματικής καινοτομίας, αλλά και μεμονωμένους ερευνητές.



Πηγή: Εφημερίδα Ανεξάρτητος

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Καταρρέει η αγορά της Ηπείρου!


Δ. ΜΠΑΡΑΤΣΑΣ (Επιμελητήριο Ιωαννίνων): Πτώση τουλάχιστον 50% στο πρώτο τρίμηνο του 2011! Γ. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ (Εμπ. Σύλλογος): Επικίνδυνη η κατάσταση για πολλές επιχειρήσεις.

Άσχημα ήταν τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες και τους παράγοντες της αγοράς στην Ήπειρο, το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Η πτώση στον τζίρο συνεχίστηκε, αφού πλέον οι καταναλωτές ξοδεύουν με φειδώ, ακόμη και για τα βασικά αγαθά, με αποτέλεσμα οι εμπορικοί δρόμοι να εμφανίζουν σημάδια κατάρρευσης. Έτσι, τα λουκέτα αυξάνονται συνεχώς, τη στιγμή που η Κυβέρνηση «κλείνει τα μάτια» στις εκκλήσεις της αγοράς για ενίσχυση της ρευστότητας και για μέτρα σωτηρίας, ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερες και ίσως καταστροφικές συνέπειες.
«Εδώ και ένα χρόνο περίπου, η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει τις μεγάλες αποφάσεις που θα έπρεπε να έχει πάρει» τόνισε χθες στον «Π.Λ.» ο κ. Δημήτρης Μπαράτσας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Και υπογράμμισε, ότι μόνο για τα Γιάννενα η πτώση στην αγορά αγγίζει το πρώτο τρίμηνο του 2011, τουλάχιστον το 50%.
«Η πτωτική πορεία συνεχίζεται. Πλέον η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για πολλές επιχειρήσεις» ανέφερε στον «Π.Λ» και ο κ. Γιώργος Νταλαμάγκας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Αυτό που ανησυχεί πολλούς εμπόρους είναι η αδιάλλακτη στάση της Κυβέρνησης, που συνεχίζει να μην τους δίνει χείρα βοηθείας, τη στιγμή που, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να το κάνει. «Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να βοηθήσουν. Έστω και μικροί, αλλά υπάρχουν. Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν το κάνουν» υπογράμμισε ο κ. Μπαράτσας.
ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΕΞΟΔΑ
Και στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους παρατηρήθηκε το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των εξόδων και της αντίστοιχης μείωσης των εσόδων. «Αν για τα έσοδα, κρίνεται κάπως λογικό να μειωθούν τόσο πολύ, αφού ο κόσμος είδε να του ψαλιδίζονται σημαντικά οι μισθοί και οι συντάξεις, για την αύξηση των εξόδων την αποκλειστική ευθύνη φέρει το Κράτος» λένε παράγοντες της αγοράς στην Ήπειρο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι τιμές των ενοικίων. Σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα «τα έξοδα είναι υπερβολικά και σε αυτό συμβάλλουν και κάποιοι ιδιοκτήτες εμπορικών χώρων, που δεν μειώνουν τα ενοίκια». Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και καιρό, ο κ. Νταλαμάγκας έχει καταθέσει πρόταση για μείωση των ενοικίων κατά 20 έως 30% σε πρώτη φάση, για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…
Πώς βλέπουν, όμως, οι παράγοντες της αγοράς στην Ήπειρο το μέλλον; «Πολλές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινούνται τώρα με λεφτά που επενδύουν από άλλες πηγές. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί, παρά να έχει ημερομηνία λήξης» σημείωσε ο κ. Νταλαμάγκας, για να δώσει ανάγλυφα την αρνητική εικόνα που επικρατεί στους εμπορικούς δρόμους των Ιωαννίνων, όπου τα λουκέτα αυξάνονται συνεχώς.
«Αν δεν αλλάξουν δραστικά τα πράγματα και αν η Κυβέρνηση δεν αποφασίσει να μας βοηθήσει, να μας ελαφρύνει δηλαδή από τα υπέρογκα έξοδα που έχουμε, τότε το τούνελ στο οποίο έχουμε μπει έχει πολύ δρόμο ακόμη. Φως στο σκοτάδι δεν φαίνεται και είναι αμφίβολο, πόσοι θα μπορέσουν να αντέξουν έως το τέλος» λένε καταστηματάρχες των Ιωαννίνων.
Η ΕΣΣΕ
«Η προ των πυλών λήψη νέων μέτρων και μάλιστα πριν το Πάσχα απονευρώνει τις όποιες ελπίδες, έστω και προσωρινής ανάκαμψης της αγοράς», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Και υπογραμμίζει, ότι «η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την περίοδο των εκπτώσεων, ήταν καταστροφική. Η έξοδος κινδύνου για τη σωτηρία του ελληνικού εμπορίου, δείχνει δυο κατευθύνσεις και η Κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει αυτήν της διάσωσης και της ενίσχυσης των ΜμΕ και όχι της εξόντωσής τους, με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις και πρακτικές κατασχέσεων απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Χαρακτηριστικά της πτώσης του τζίρου των καταστημάτων το 2011 είναι τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για τον Κύκλο Εργασιών τον φετινό Ιανουάριο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο σχετικός δείκτης παρουσίασε μείωση 13,3%, ενώ ο δείκτης του όγκου πωλήσεων παρουσίασε μείωση 14,8%.
Οι επιμέρους αριθμοί, αποδεικνύουν, ότι οι… υποψίες κύκλων της οικονομίας, πως οι καταναλωτές πλέον κόβουν και από το φαγητό, είναι αληθινές.
Έτσι, τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών 4,7% και του δείκτη όγκου πωλήσεων 9%, ενώ στα καταστήματα της κατηγορίας «τρόφιμα-ποτά-καπνός», η πτώση άγγιξε το 11,2% για τον κύκλο εργασιών και το 16,2% στον όγκο των πωλήσεων.
Στα καύσιμα, που έχουν δεχτεί απανωτές αυξήσεις τελευταίους μήνες, η πτώση στις πωλήσεις άγγιξε τον Ιανουάριο το 25% (!), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο ρυθμός των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους πρώτους δυο μήνες του έτους επιβραδύνθηκε σημαντικά.
«Όλα δείχνουν, ότι η αγορά χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Όλοι το βλέπουν, εκτός από την Κυβέρνηση, που επιμένει σε μια πολιτική, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή» σημειώνουν καταστηματάρχες στην Ήπειρο.

Πηγή:Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος (www.proinoslogos.gr)

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Όταν οι βόθροι καταλήγουν στον Βοϊδομάτη.

Πριν από δέκα ημέρες περίπου, στελέχη της διοίκησης του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου διαπίστωσαν ότι στην Αρίστη «ξεβράζονται» λύματα από τους βόθρους.

Η διαπίστωση αυτή προκαλεί έναν έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των όποιων αποχετευτικών δικτύων σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή στην οποία παράλληλα υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα. Το WWF Ελλάς προτείνει ως μοναδική λύση την εφαρμογή ενός πρότυπου σχεδίου «πράσινης ανάπτυξης» για όλο το εθνικό πάρκο.Η αυτοψία από στελέχη της διοίκησης του εθνικού πάρκου έγινε στις 22 Μαρτίου μετά από καταγγελία που δέχτηκαν ότι στην περιοχή εκπέμπεται έντονη δυσοσμία από τον υπό κατασκευή αγωγό συλλογής ομβρίων υδάτων ο οποίος οδηγεί τα νερά από την πλατεία του χωριού σε παρακείμενο ρέμα που καταλήγει στον Βοϊδομάτη. Τα στελέχη διαπίστωσαν την αλήθεια της καταγγελίας και ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία.Ο φορέας διαχείρισης με επιστολή του ζήτησε τη συνέργεια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου. «Κανένα έργο παροχέτευσης νερών δεν δημιουργεί πρόβλημα, αν οι βόθροι είναι στεγανοί. Αυτό που ζητάμε από τη Διεύθυνση είναι να ελέγξει τους βόθρους» αναφέρει ο διευθυντής-συντονιστής του φορέα Μιχάλης Βάκκας, ο οποίος συμμετείχε στην αυτοψία. Εκτιμάται ότι τα λύματα καταλήγουν στο ποτάμι εδώ και καιρό και ότι το έργο των όμβριων υδάτων ήταν αυτό που ανέδειξε το πρόβλημα. Ενήμερος για το πρόβλημα στην Αρίστη, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου περιμένει το όποιο πόρισμα της Διεύθυνσης Υγείας, κλιμάκιο της οποίας μέχρι χτες τουλάχιστον δεν είχε επισκεφτεί την περιοχή, όπως μας λέει ο ίδιος.Η όλη υπόθεση προκαλεί αρκετές ανησυχίες. Είναι εύλογο ότι ένα προβληματικό και ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο ιδίως σε μια τέτοια περιοχή πλήττει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την τουριστική ζήτηση. Και αυτό ισχύει για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου. Ο υπεύθυνος του προγράμματος Βόρειας Πίνδου της WWF Ελλάς και μέλος της διοίκησης του φορέα διαχείρισης Κώστας Τζιόβας βλέπει μόνο έναν δρόμο: αυτόν της απαίτησης από την πολιτεία εφαρμογής ενός πρότυπου σχεδίου «πράσινης ανάπτυξης».Σε πρώτη φάση προτείνει ο δήμος Ζαγορίου να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση βιολογικού καθαρισμού για τους οικισμούς γύρω από τη χαράδρα του Βίκου –αυτή τη στιγμή μονάδα βιολογικού καθαρισμού γίνεται μόνο στο Πάπιγκο. Προτείνει ακόμα να ληφθεί πρωτοβουλία από τον Δήμο για την ολοκληρωμένη ανακύκλωση των λαδιών και των υγρών υπολειμμάτων των εστιατορίων. «Υπάρχει ήδη το παράδειγμα της συνεργασίας των εστιατορίων του Πάπιγκου και του WWF-Eλλάς με γνωστή τοπική εταιρία που ασχολείται με την ανακύκλωση λαδιών και καυσίμων» αναφέρει. Ως απαραίτητους όρους θέτει και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το εθνικό πάρκο όπως και τον ορισμό ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και της διοίκησης του εθνικού πάρκου.

Πηγή: Εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ