Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ιωάννινα: Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ήπειρο!!

Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ήπειρο του Κώστα Μπαλάφα» φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 98η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.
Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στην Κυψέλη της ’ρτας, ορεινό χωριό της Ηπείρου, από γονείς αγρότες. Στο χώρο της φωτογραφίας τον συναντούμε το 1939 στα Γιάννενα, όπου έζησε τον πόλεμο του 1940 και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1941-44. Φωτογράφισε τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα κατά των κατακτητών και τον αποτύπωσε στο φωτογραφικό λεύκωμα «Το Αντάρτικο στην Ήπειρο».
Από το 1951 εργάστηκε στη ΔΕΗ  και τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του τον διέθεσε στη φωτογραφία. Οι σκληρές συνθήκες ζωής των παιδικών του χρόνων και οι αγώνες του ελληνικού λαού εκείνο τον καιρό για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια επέδρασαν στον ευρύτερο ψυχισμό του και διαμόρφωσαν το ύφος της φωτογραφικής του δουλειάς, ιδίως σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού, τα οποία κυρίως τον απασχόλησαν.
Κατά καιρούς διέσχισε όλη σχεδόν την Ελλάδα και την απέδωσε με τον δικό του τρόπο σε φωτογραφική εικόνα.

Πηγή: naftemporiki.gr 

H ΄Εκθεση θα συνεχιστεί μέχρι τις 27 Απριλίου.

Ώρες λειτουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης: Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη & Πέμπτη: 08:00-15:00
Τετάρτη & Παρασκευή: 08:00-21:00
Σάββατο & Κυριακή: 10:00-13:00 & 18:00-21:00

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Από τα Γιάννενα ξεκινάει ο 17ος Διεθνής ποδηλατικός γύρος Ελλάδος!!

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας σε μια λαμπρή εκδήλωση στον συνεδριακό χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, πραγματοποίησε την ετήσια γιορτή βράβευσης για τους αθλητές και τις αθλήτριες που διακρίθηκαν το 2010. Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, ενώ η διοίκηση της Ε.Ο.Π. τίμησε πρόσωπα και φορείς του αθλητισμού, που από τη δική τους θέση, συνέβαλαν προκειμένου να αναδειχθεί και να προβληθεί η ελληνική ποδηλασία. Μετά το τέλος της γιορτής βράβευσης ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή της πίτας για το 2011, με την ευχή όλων, οι αθλητές και οι αθλήτριες της χώρας μας να έχουν επιτυχίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, ήταν ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 17 Απριλίου 2011 με αφετηρία τα Γιάννενα και τελικό προορισμό το κέντρο της Αθήνας.
 Δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Θανάση Τερζή:
"Είναι γεγονός ότι η ποδηλασία, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Θα πρέπει λοιπόν το άθλημα να μπει σε νέες βάσεις. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αναγέννηση του αθλήματος, που είναι και ο βασικός στόχος που μοιραζόμαστε με όλους εκείνους που αγαπούν και αγωνιούν για την ελληνική ποδηλασία. Πρέπει να αναφερθώ στην πικρία του ποδηλατικού κόσμου για την κατάταξη του αθλήματός μας, στην 2η κατηγορία όπως προσδιόρισε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, γιατί πιστεύουμε ότι η ποδηλασία είναι ένα μαζικό άθλημα με τεράστια απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Μετά τις μεγάλες διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, η ποδηλασία στη χώρα μας δεν μπορεί να μείνει στη σκιά, η πολιτεία οφείλει να κατατάξει το άθλημα εκεί όπου του αξίζει. Η επέκταση της χρήσης του ποδηλάτου επιβάλλεται από το μοναδικό συνδυασμό των χαρακτηριστικών του, καθώς είναι το μέσο μεταφοράς αλλά και άθλησης που σέβεται το περιβάλλον, αποτελώντας ταυτόχρονα πηγή χαράς και ψυχαγωγίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ο.Π. έχει το όραμα άλλα και τη θέληση να υλοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα της, προκειμένου η Ελλάδα, η χώρα του Ολυμπισμού, να χειροκροτήσει τους αθλητές και τις αθλήτριες μας, Ολυμπιονίκες και στη θέση που τους αξίζει σε διεθνές επίπεδο".
Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή:
"Θέλουμε να έχουμε με την ομοσπονδία ποδηλασίας μια δημιουργική συνεργασία για το καλό του ελληνικού αθλητισμού. Είναι πολύ σημαντικό το άθλημα να μπει σε πρώτο πλάνο και η ποδηλασία να γίνει τρόπος ζωής για τους Έλληνες. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου, Θανάση Τερζή και του Διοικητικού Συμβουλίου και θέλω να ξέρουν ότι η Γενική Γραμματεία θα είναι δίπλα τους. Αξιολογούμε τον Γύρο Ελλάδας ως ένα πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός για τη χώρα μας και θα είμαστε αρωγοί, προκειμένου να διεξαχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος μας είναι να επιλυθούν τα περισσότερα προβλήματα της ομοσπονδίας με πρώτο απ´ όλα το θέμα του ολυμπιακού ποδηλατοδρομίου και το άθλημα να ανοίξει τα φτερά του στην περιφέρεια, εκεί όπου οι νέοι διψούν για τον αθλητισμό και για το ποδήλατο".
Ενημέρωση από τον διευθυντή της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Βλαδίμηρο Πέτσα για τον Γύρο Ελλάδας:
"Ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας διοργανώνεται από την ελληνική ομοσπονδία ποδηλασίας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, περιφέρειες και δημοτικές αρχές. Ο Γύρος θα έχει διάρκεια πέντε αγωνιστικών ημερών από τις 13 έως τις 17 Απριλίου και θα αρχίσει από τα Γιάννενα και αφού θα διασχίσει την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Στερεά Ελλάδα θα τερματίσει με το σιρκουί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Προγραμματίζεται να συμμετάσχουν 22 ομάδες, κυρίως επαγγελματικές μεταξύ των οποίων και οι τρεις ελληνικές. Το γεγονός ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρουν μέρος στον Γύρο, περισσότερες από 30 ομάδες, υπογραμμίζει και αναδεικνύει την σπουδαιότητα του αγώνα".
Τα ετάπ του Γύρου Ελλάδας θα είναι:
13/4/2011 Ιωάννινα-Πρέβεζα
14/4/2011 Πρωί Ατομική Χρονομέτρηση στην Πρέβεζα - Απόγευμα Πρέβεζα-Μεσολόγγι
15/4/2011 Μεσολόγγι-Δελφοί
16/4/2011 Δελφοί-Μαραθώνας
17/4/2011 Μαραθώνας-Αθήνα

Πηγή: www.podilatis.com

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονικής στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών .

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του 11ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και της μεταφοράς του κλίματος της κινηματογραφικής γιορτής της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει την Πέμπτη 26 Μαρτίου τέσσερις ταινίες:

7. 30 μ.μ.
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΛΙΓΟΥΡΗΣ

8.30 μ.μ.
ΑΡΤΑ. ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΗ. Η ΝΤΑΛΙΚΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ. ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ.
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣΙΚΑΣ

9-9.15 μ.μ.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

9.15 μ.μ.
Νίκος Καζαντζάκης -ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΑΟΣ
Σκηνοθεσία: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ

11 μ.μ.
KATRINA MUSIC
Σκηνοθεσία: ΧΡΟΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ - JAMES BROOKE

Οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πηγή: n-ioanninon.gr

Οι ξένοι ...θα σώσουν την κατάσταση.

Μειωμένος φέτος ο εγχώριος τουρισμός και στην Ήπειρο

Η κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων Ελλήνων λόγω της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αναμένεται να έχει φέτος μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος θα σημειώσει πτώση έως και 20%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας, αντίθετα με τις αισιόδοξες προβλέψεις για αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος κατά 15%.Η Ήπειρος που στηρίζει πολλά στον εγχώριο τουρισμό θα έπρεπε να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο καταγράφεται αύξηση των προκρατήσεων που έγιναν από ταξιδιωτικά γραφεία της Ευρώπης και αναμένεται να ισοσκελιστεί η εγχώρια απώλεια από τους ξένους επισκέπτες.Αυτό μεταφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών και Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, Χρήστος Ζήγος, με την επισήμανση ότι οι «μικρομεσαίοι» ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων προσδοκούν να...απλωθεί και σε άλλους προορισμούς, πέραν της Πάργας και των Συβότων ή της Πρέβεζας που ούτως ή άλλως αποτελούν προορισμό, το ρεύμα τουριστών από Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Τσεχία.Έτσι μετά από δυο χρονιές με πτώση της τάξης του 10% στην άφιξη ξένων τουριστών και συνολικά μεγαλύτερη, φέτος θα είναι η χρονιά ανάκαμψης για την Ήπειρο και ευτυχώς, αφού με την μείωση στους Έλληνες που θα κάνουν διακοπές, τα πράγματα θα ήταν αρκετά χειρότερα.

Η προσέλκυση ξένων απαιτεί καλή οργάνωση
Οι ξένοι τουρίστες έρχονται κυρίως μέσω των Τουρ Οπερεϊτορς και εφόσον η Ήπειρος στοχεύει στο να αυξήσει την έλευση τους, ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι να συνεργαστεί με μεγάλα τουριστικά γραφεία και όχι απλά να μετέχει σε διεθνείς εκθέσεις χωρίς να γίνονται τέτοιες επαφές από τους επαγγελματίες του χώρου. Οι αυτοδιοικητικοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που μετέχουν σε τέτοιες αποστολές, όπως σημειώνει ο κ. Ζήγος, δεν μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο.Επιπλέον, όταν μια περιοχή όπως η Ήπειρος θέλει να αναδείξει και να πουλήσει το τουριστικό της προϊόν δεν μπορεί να διαχωρίζει ανάλογα με την εποχή τις περιοχές και τους προορισμούς. Η ...πολυθρύλητη σύνδεση του ορεινού και του θαλάσσιου τουρισμού δεν έχει σε καμιά περίπτωση επιτευχθεί ούτε κατ΄ελάχιστο.Επομένως η στόχευση θα πρέπει να βασίζεται σε αυτόν τον συνδυασμό και όχι απλά να μετέχουμε ως περιφέρεια σε εκθέσεις για να διανέμουμε φυλλάδια...Η Βόρεια Ελλάδα με την Εγνατία που φέρνει γρήγορα και με ασφάλεια τον επισκέπτη στην Ήπειρο, πέρυσι στήριξε την περιοχή μας, αλλά οι διανυκτερεύσεις ήταν μειωμένες, αφού οι περισσότεροι από κοντινές περιοχές της Μακεδονίας επέλεγαν Σαββατοκύριακα ή ημερήσιες αποδράσεις.Υπάρχουν, όπως επισημαίνει ο κ. Ζήγος χώρες και περιοχές που αποτελούν ορεινό τουριστικό προορισμό και σε συνδυασμό με τα παράλια τους κι αυτό πρέπει να ακολουθήσει και η Ήπειρος.

Ο Κοινωνικός τουρισμός

Ως προς τον Κοινωνικό τουρισμό, αποτελεί το «φώλι» για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Ζήγος, ωστόσο δεν αναμένεται να κάνουν χρήση όλοι οι δικαιούχοι μη έχοντας τα υπόλοιπα να διαθέσουν και όσοι κάνουν διακοπές ξοδεύουν πλέον ελάχιστα. Επιπροσθέτως η περίοδος που οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν διακοπές συμπίπτει με την λεγόμενη ...φουλ σαιζόν, δηλαδή το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου, τότε που οι κρατήσεις και ξένων είναι πολλές και άρα χάνονται εγχώριοι τουρίστες. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μπορούσε να επιτευχθεί με μοίρασμα των πακέτων Κοινωνικού τουρισμού πριν την περίοδο αιχμής της τουριστικής κίνησης και μετά τον Αύγουστο, αλλά διακοπές όσοι Έλληνες θα κάνουν θα επιλέξουν το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου.Έτσι, με την διαγραφόμενη αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του εσωτερικού τουρισμού τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) εκτιμάται ότι θα κρίνουν τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά αλλά και τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το 2011 θα απευθύνεται πανελλαδικά σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με πέρυσι, καλύπτοντας 570.000 άτομα με τη δαπάνη να προϋπολογίζεται σε 62.700.000 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα Νέοι Αγώνες

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Στα δύο ευρώ το εισιτήριο για το Νησί!

Σε μια απόφαση που ήδη προκαλεί πολλές και έντονες αντιδράσεις προχώρησαν από την προηγούμενη Δευτέρα οι λεμβούχοι που πραγματοποιούν καθημερινά το δρομολόγιο Γιάννινα – Νησί και αντίστροφα.Ο λόγος για την αύξηση κατά 12% περίπου στην τιμή του εισιτηρίου που πληρώνουν όλοι όσοι θέλουν να επισκεφθούν το Νησί και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι του Νησιού.Από την προηγούμενη λοιπόν Δευτέρα το εισιτήριο κοστίζει για να πάει κανείς στο Νησί 2 ευρώ όταν μέχρι πρότινος κόστιζε 1,80 και για πολλούς ήταν ήδη ιδιαίτερα ακριβό.Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που φθάνουν στην περιοχή μας, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα αφού η οικονομική κρίση μέρα με την ημέρα αφήνει ακόμη πιο έντονα τα σημάδια της σε ολόκληρο τον πληθυσμό.Τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες απολύσεις σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες του Νησιού αλλά και της πόλης προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τα βγάλουν πέρα, τη στιγμή που όλοι προσπαθούν να μειώσουν τιμές προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες αλλά και καταναλωτές, τη στιγμή που μειώνονται μισθοί και συντάξεις οι λεμβούχοι προχώρησαν στην απόφαση να αυξήσουν το εισιτήριο προς το Νησί προκαλώντας ήδη μια σειρά έντονων τριγμών και αντιδράσεων από την πλευρά ανθρώπων που δραστηριοποιούνται εκεί.Μάλιστα το εισιτήριο παραμένει στα 0,80 λεπτά για τους μόνιμους κατοίκους του Νησιού και η αύξηση έρχεται να επιβαρύνει μόνο τις τσέπες όσων θέλουν να επισκεφθούν το Νησί είτε για να περάσουν ευχάριστα λίγες ώρες το Σαββατοκύριακο είτε για να δουν την περιοχή και να την γνωρίσουν ως τουρίστες.Ενδεικτικά σημειώνουμε πως μετά την αύξηση στα 2 ευρώ για να μεταφερθεί μια τετραμελής οικογένεια από και προς το Νησί χρειάζεται 16 ευρώ.Σε επικοινωνία που είχαμε με λεμβούχους μας αιτιολόγησαν την απόφαση αυτή λέγοντας πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είχαν πάρει καμία απολύτως αύξηση τα εισιτήρια και οι ίδιοι δεν τα έβγαζαν πέρα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στο πετρέλαιο κίνησης. Όπως μας τόνισαν είχαν αναγκαστεί τους μήνες που η κίνηση είναι ιδιαίτερα πεσμένη να κόβουν ακόμη και δρομολόγια.

Ερωτηματικά
και αντιδράσεις

Η απόφαση αυτή μόλις έγινε γνωστή και τέθηκε σε εφαρμογή προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο Νησί οι οποίοι με τηλεφωνήματα στην εφημερίδα διαμαρτυρήθηκαν έντονα λέγοντας πως πλέον ο κόσμος δεν θα επισκέπτεται το Νησί, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να βγαίνουν ζημιωμένοι.Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως η αύξηση στο εισιτήριο προς το Νησί προκαλεί εκτός από αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά. Το πρώτο από αυτά έχει να κάνει με το γιατί οι λεμβούχοι προχώρησαν σε αυτή την αύξηση τη στιγμή που λόγω Εγνατίας η επισκεψιμότητα στα Γιάννινα και στο Νησί έχει αυξηθεί αρκετά κάτι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμεραγκ και να διώξει τον κόσμο που μέσα σε λίγες ώρες έρχεται από την Βόρεια Ελλάδα στα Γιάννινα έστω και για μια ημέρα.Το δεύτερο μεγάλο θέμα αφορά το γεγονός που μας κατήγγειλαν επιχειρηματίες του Νησιού, ότι δηλαδή οι λεμβούχοι υπόκεινται σε ένα ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς με αρκετές απαλλαγές, τη στιγμή μάλιστα που το επάγγελμά τους είναι μονοπώλιο για ολόκληρη την περιοχή.Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με αυτό που προαναφέραμε, το πως δηλαδή αποφάσισαν αύξηση στο εισιτήριο όταν γνωρίζουν πως η χώρα και φυσικά και τα Γιάννινα περνούν μια τεράστια οικονομική κρίση με πλείστα προβλήματα και ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.Όμως πέρα από τα παραπάνω υπάρχει και το τέταρτο θέμα το οποίο αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου και όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου.Αυτό έχει να κάνει με το ότι από την στιγμή που η αύξηση ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, είτε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, είτε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης, είτε ακόμη και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες το πως και από ποιους τελικά πάρθηκε η απόφαση αυτή.

Πηγή: Εφημερίδα Ανεξάρτητος

Στους δρόμους αύριο όλοι οι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων.

Στους δρόμους βγαίνουν όλοι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων αύριο Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σκληρά μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση.Στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε το Εργατικό Κέντρο, αλλά και το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ και τους ΟΤΑ, ενώ την συμπαράστασή του εκφράζει και η συντονιστική πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων του Νομού Ιωαννίνων.Όπως συνήθως, έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν δυο συγκεντρώσεις, μία στις 10.30 έξω από το Εργατικό Κέντρο και μία του ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Δημαρχείο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
• Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, όπως όλα δείχνουν θα πρωτοστατήσουν στην αυριανή κινητοποίηση, καθώς, όπως αναφέρουν και σε σχετική ανακοίνωση ζητούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων της πρώην ΑΔΕΙ.
• Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί με χθεσινή ανακοίνωσή του, εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους και άνεργους σε συστράτευση. Μεταξύ των διεκδικήσεών τους είναι: η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ΣΒΕ­ΚΗ, ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, ΚΡΟΝΟΣ και η κατα­βολή των δεδουλευμένων, η επαναπρόσληψη των απολυμένων στα JUMBO, ΒΙΚΟ, και στο κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας, η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος σε ΖΩ-ΔΩ και ΔΩΔΩΝΗ κ.α.
• Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στο ΕΚΙ, απευθύνει και η συντονιστική πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων του Νομού Ιωαννίνων (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) - Σωματείο Μετάλλου - Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπ/μιου Ιωαννίνων - Ε.Λ.Μ.Ε. Ιωαννίνων - Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπ/κών - Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου Λευκάδας - Σωματείο Εργαζομένων PRAKTIKER Ιωαννίνων - Σωματείο διοικητικών υπαλλήλων ΤΕΙ Ηπείρου). Αφού στηλιτεύει την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από τα σκληρά μέτρα της Κυβέρνησης, τονίζει ακόμη στην ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει συντονισμός από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι «με κάθε τρόπο διασπά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων».

Πηγή: Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Οι Paguristas καθάρισαν χθες την είσοδο της πόλης.

Μάζεψαν τα σκουπίδια στον κόμβο της Ανατολής

Την είσοδο της πόλης καθάρισαν χθες το πρωί οι Paguristas, συνεχίζοντας τις δράσεις τους για μια καθαρή πόλη. Μικροί και μεγάλοι εθελοντές έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό και όρεξη για δουλειά, προχώρησαν στην έκτη κατά σειρά δράση τους καθαρίζοντας τον κόμβο της Ανατολής στο Πανηπειρωτικό Στάδιο.Το ραντεβού δόθηκε στον προαύλιο χώρο των ΤΕΙ και έχοντας σύμμαχο τον καιρό οι Paguristas άρχισαν να μαζεύουν τα σκουπίδια, παραπλεύρως του δρόμου και στις νησίδες, τα οποία ας σημειωθεί ήταν πάρα πολλά.«Είναι ντροπή η είσοδος της πόλης να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης», δήλωσε μέλος των Paguristas, ενώ κάλεσε τους πολίτες των Ιωαννίνων να συμμετέχουν σ’ αυτές τις εθελοντικές δράσεις που σκοπό έχουν τον ευπρεπισμό της πόλης μας.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στο «κόκκινο» η Ιόνια Οδός.

Έχει κατασκευαστεί μόλις το 30% του έργου 

Πιο ορατός από ποτέ φαντάζει ο κίνδυνος να «τιναχτεί στον αέρα» η «Ιόνια Οδός», αρχικού προϋπολογισμού 1,4 δις. ευρώ, την οποία κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία «Νέα Οδός».

Η εν λόγω κοινοπραξία, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του οδικού δικτύου από τη Μεταμόρφωση στα Σκάρφεια, αλλά και από το Σχηματάρι στη Χαλκίδα, αποτελείται από τις εταιρείες Cintra, ACS, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ferrovial.

Μέχρι τέλους Δεκεμβρίου 2010, η «Ιόνια Οδός», δηλαδή το τμήμα από το Αντίρριο ως τα Ιωάννινα, είχε υλοποιηθεί (φυσικό αντικείμενο) σε ποσοστό 29,22%, έναντι 60% του προγραμματισμένου για εκτέλεση, όπως όριζε το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης.

Ωστόσο, η διακοπή της χρηματοδότησης του παραχωρησιούχου από τις δανείστριες τράπεζες οδήγησε τον κατασκευαστή και τους υπεργολάβους του στην, από 27/1/2011, αναστολή των εργασιών!

Οι τράπεζες ανέστειλαν προσωρινά τη χρηματοδότηση, επικαλούμενες καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις (μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί στον παραχωρησιούχο το 50,06% των χώρων), τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, αλλά και τη μείωση των εσόδων, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με το κίνημα πολιτών που δεν δέχεται να πληρώσει διόδια.

Η εν λόγω κοινοπραξία έχει «πληγεί» ιδιαίτερα από το κίνημα κατά των διοδίων, κυρίως στο κομμάτι της «Νέας Οδού», δηλαδή στο τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια, το οποίο ουσιαστικά χρηματοδοτεί την «Ιόνια Οδό».

Ο δυσκολότερος, υπό κατασκευή, αυτοκινητόδρομος

Η «Ιόνια Οδός» είναι ο δυσκολότερος, υπό κατασκευή, αυτοκινητόδρομος. Η χάραξη του δρόμου περνά από πολύ δύσκολα ανάγλυφα εδάφους και κυρίως είναι πάνω στη ραχοκοκαλιά της οροσειράς της Πίνδου.

Ο δρόμος, μήκους 196 χλμ., ξεκινά μετά τη γέφυρα του Ρίο - Αντίρριο και συνεχίζει περνώντας από το Μεσολόγγι , το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, την Άρτα, φτάνει στα Ιωάννινα, όπου και συναντά την Εγνατία Οδό.

Η ολοκλήρωση του έργου ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το 2014, ενώ τώρα παρατείνεται, τουλάχιστον, δυο έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κοινοπραξία «Νέα Οδός» τα μέσα μηνιαία έσοδα, το 2010, παρουσίασαν ελαφρά ενίσχυση, σε σχέση με εκείνα του 2009 (ήταν 5,6 εκατ. ευρώ), γεγονός που αποδίδεται στην αμφίδρομη λειτουργία των σταθμών, στην τοποθέτηση νέων σταθμών και στην αύξηση της τιμής του διοδίου (αναπροσαρμογή λόγω ΦΠΑ).
Τέλος, η μείωση του αριθμού των διελεύσεων οχημάτων υπολογίζεται ότι κινείται στο 10% - 11%.

Πηγή: www.isotimia.gr

Αρχίζουν δενδροφυτεύσεις σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων.

Αυτή την περίοδο σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων, αρχίζουν οι δενδροφυτεύσεις , με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Την Δευτέρα λοιπόν, από τον Δήμο Ιωαννιτών θα γίνει δενδροφύτευση στη παραλίμνια περιοχή της πόλης, στο σημείο του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει την στήριξη επιχειρηματιών της πόλης, οι οποίοι προσέφεραν δωρεάν 250 πλατάνια αλλά και δεκάδων εθελοντών και μαθητών, που θα ξεκινήσουν στις εννέα το πρωί, την δενδροφύτευση.
Η δενδροφύτευση, γίνεται με υπόδειξη του τομέα πρασίνου και με στόχο η περιοχή να αποκτήσει την εικόνα που έχει σήμερα ο Μώλος και η Κυρά Φροσύνη, δηλ. η υπόλοιπη παραλίμνια περιοχή της Παμβώτιδας.
-Στο μεταξύ από την Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων ανακοινώθηκε σήμερα ότι στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας (21η Μαρτίου) θα πραγματοποιηθούν από τις Δασικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων μια σειρά από εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:
-Διανομή δασικού φυτευτικού υλικού στην κεντρική πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και στις πλατείες των πόλεων Κόνιτσας και Μετσόβου, την Δευτέρα 21 Μαρτίου και από ώρα 10.00 μέχρι 13.00.
-Δεντροφυτεύσεις με τη συμμετοχή ομάδων μαθητών σχολείων, ομάδων διαφόρων φορέων και δασικών υπαλλήλων σε προαύλειους χώρους σχολείων της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και σε άλλες περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Ιωαννίνων.
-Δενδροφύτευση με τη συνεργασία του Δήμου Μετσόβου και Σχολείων σε έκταση πέριξ του οικισμού Μετσόβου.
-Διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού στα Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια κλπ. για τον πολυσήμαντο ρόλο των δασών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και για την ανάγκη προστασίας τους.

Πηγή: www.newpost.gr

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πολύ κάτω από τα όρια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην Περιφέρεια Ηπείρου σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ».Oι μετρήσεις δείχνουν ότι η μέση τιμή του ηλεκτρικού πεδίου είναι από δεκάδες έως και χιλιάδες φορές κάτω από τα όρια που θέτει η Ελληνική Νομοθεσία τα οποία είναι κατά 40% αυστηρότερα από τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στην Περιφέρεια Ηπείρου λειτουργούν επτά σταθμοί μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στους δήμους Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Φιλιππιάδας.Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του «Κινητού Σταθμού Μέτρησης ΕΡΜΗΣ», γνωστού και ως Mobile ΕΡΜΗΣ πραγματοποιηθήκαν στο Δήμο Ιωαννίνων. Το όχημα του Mobile ΕΡΜΗΣ με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και το συντονισμό του επιστημονικού προσωπικού του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέγραψε τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» καταγράφει σε καθημερινή βάση, 24 ώρες το 24ωρο την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται στο περιβάλλον από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ και άλλες πηγές.Το σύστημα «ΕΡΜΗΣ» αποτελείται από ανιχνευτές, που καταγράφουν τις τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον και στη συνέχεια τις αποστέλλουν στους κεντρικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη Νότια και Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα.Οι κεντρικοί υπολογιστές που βρίσκονται στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, λαμβάνουν τις τιμές που έχουν καταγραφεί και αποτυπώνουν τα αποτελέσματα σε σχεδιάγραμμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.hermes-program.gr. Οι τιμές που καταγράφονται, αποτυπώνουν αθροιστικά το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από όλες τις πηγές. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού των πηγών, δηλαδή του ποσοστού που συνεισφέρει στο σύνολο της ακτινοβολίας η κάθε πηγή ξεχωριστά.Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάζονται, επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Εργαστήριο Ασύρματου Επικοινωνίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Μικροκυμάτων και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Εργαστήριο Διαδικτύου και Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών, Υπηρεσιών και Ασφάλειας του Τμήματος Πληροφορικής.Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργεί και η υπηρεσία «SMS ΕΡΜΗΣ» με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 1325. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 116 μετρητικοί σταθμοί σε σχολεία, δημοτικά και νομαρχιακά καταστήματα και σε άλλα δημόσια κτίρια σε 35 Νομούς της χώρας.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Διόδια σε Μαλακάσι και Τύρια.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΟ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙ

Το νέο αίτημα των τοπικών αρχών να μη λειτουργήσουν τα διόδια στην Τύρια δεν έπιασε τόπο. Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης το απέρριψε κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα συμβατικά διόδια θα είναι προσωρινή λύση, μέχρι να λειτουργήσουν σε ενάμιση χρόνο τα ηλεκτρονικά τα οποία θα χρεώνουν ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο χρήστης της Εγνατίας οδού.Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Μαγκριώτη να ανακοινώνει ότι έκανε αποδεκτό το αίτημα των φορέων της περιοχής να μην μπουν τα διόδια στο Δροσοχώρι αλλά να μετακινηθούν αυτά στο Μαλακάσι. Η παρέμβαση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη ήταν άμεση: «Δεν είναι αυτό το αίτημά μας». Έκπληκτος ο κ. Μαγκριώτης άκουσε στη συνέχεια το νέο αίτημα: Να λειτουργήσει ένας μόνο σταθμός στην Ήπειρο, στο Μαλακάσι, με διπλάσιο αντίτιμο. Πριν από έναν μήνα το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη μη λειτουργία σταθμού διοδίων στην Τύρια. Τα περί καταβολής διπλάσιου αντιτίμου στο Μαλακάσι ακούστηκαν για πρώτη φορά, και δεν περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση. Ωστόσο, με το αίτημα του κ. Καχριμάνη συμφώνησαν όλοι. «Δεν είμαστε του κινήματος ‘δεν πληρώνω’. Να γίνουν μόνο στο Μαλακάσι τα διόδια, με διπλή τιμή, κι αυτό γιατί το 80% των αυτοκινήτων που μπαίνει στην Ηγουμενίτσα, φεύγει για τη Βόρεια Ελλάδα» επιχειρηματολόγησε ο περιφερειάρχης. «Η Ήπειρος έχει πληρώσει ένα κομμάτι της δικής της ανάπτυξης χρηματοδοτώντας μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης την Εγνατία και μέρος της Ιόνιας. Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Καχριμάνη. Να μπουν τα διόδια στην είσοδο της Ηπείρου» είπε ο βουλευτής και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βαγγέλης Αργύρης. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος. «Στο θέμα των διοδίων ούτε εγώ είμαι κατά. Όλα αυτά θέλουν μια σωστή κατανομή. Η δίκαιη κατανομή ενός τιμήματος είναι αυτό που παίρνει και την κοινωνική αποδοχή. Μέχρι να γίνει η χιλιομετρική χρέωση, δεν νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμα τα διόδια σε εσωτερικές διαδρομές. Δεν απέχω πολύ από τη σκέψη του περιφερειάρχη αλλά το χιλιομετρικό είναι το δίκαιο» τόνισε.Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου, ο οποίος, αφού είπε ότι «συμφωνεί κατά βάση με τα όσα λέγονται», έδωσε έμφαση στο παράδοξο της όλης κατάστασης. «Πριν από έναν χρόνο λέγαμε να μπουν διόδια στα σύνορα των νομών. Όταν έγινε αυτό, τώρα λέμε να μπουν στα σύνορα των Περιφερειών. Δεν μπορούμε να απαιτούμε διαφορετικά πράγματα, κάθε φορά που αλλάζει ο ρόλος μας» είπε με νόημα.Τέλος, θέση επί των διοδίων πήρε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας. «Συμφωνώ με τη θέση να μπουν διόδια μόνο στο Μαλακάσι με το σκεπτικό ότι η Περιφέρειά μας έχει το χαμηλότερο ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο θα είναι σαν μια ανταπόδοση» είπε ενώ εξέφρασε τη θέση του ότι το πιο δίκαιο είναι να πληρώνουν όλοι διόδια αναλόγως του εισοδήματος. Εξέφρασε ακόμα τις επιφυλάξεις του για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν αν γίνει αποδεκτή η πρόταση. «Μπορεί να φουντώσουμε το κίνημα ‘δεν πληρώνω’ και να επηρεάσει η όλη κατάσταση τελικά εμάς» είπε. Το κίνημα «δεν πληρώνω» αλλά και τις συμβατικές υποχρεώσεις της Εγνατίας οδού με τα διόδια αναλογίστηκε και ο κ. Μαγκριώτης και είπε περίτρανα «όχι» στο νέο αίτημα των φορέων.

Πηγή: Εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τα αναχώματα και η ρύπανση σκοτώνουν την Παμβώτιδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης

Σε μπανιέρα έχουν μετατρέψει οι ανθρώπινες παρεμβάσεις τη λίμνη Παμβώτιδα, καθώς τα αναχώματα διέκοψαν την επικοινωνία της ιστορικής λίμνης των Ιωαννίνων με τα ασβεστολιθικά πετρώματα.

Πριν κατασκευαστούν τα αναχώματα, τα νερά της λίμνης ταξίδευαν μέσα από τις μεγάλες σπηλιές που σχηματίζουν τα καρστικά πετρώματα του όρους Μιτσικέλι και αυτός ήταν και ο φυσικός μηχανισμός καθαρισμού της υδρολογικής λεκάνης της.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», σήμερα η Παμβώτιδα είναι μια ρηχή λίμνη με έκταση 22 τ. χιλιόμετρα και μέσο βάθος 4 μέτρα, ενώ τα πράσινα νερά της αναδίνουν δυσοσμία, κυρίως το καλοκαίρι.

Η λίμνη Παμβώτιδα είναι ηλικίας 5 εκατ. ετών και μετά την Οχρίδα είναι η δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης. Σήμερα είναι μια κλειστή δεξαμενή και ο αποδέκτης του ρυπαντικού φορτίου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων.

Παράνομες απορρίψεις αποβλήτων από βυτιοφόρα, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές μονάδες υποβαθμίζουν το οικοσύστημα, το οποίο επιβαρύνεται και από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά και από το γεγονός ότι τμήματα της πόλης δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, εξαιτίας της ρύπανσης και της περίφραξής της, για να μην υπάρχουν απώλειες υδάτων, η λίμνη πάσχει από ευτροφισμό, υπερανάπτυξη της χλωρίδας ενός υδάτινου οικοσυστήματος εξαιτίας της απόρριψης σ' αυτό απορριμμάτων σε μεγάλες ποσότητες, με συνέπεια τη μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου που καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη υδρόβιων ζώων, φαινόμενο που οξύνεται από τα λύματα.

Τα τελευταία 50 χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση του όγκου των νερών της, που οφείλεται κυρίως στην περιμετρική οικοπεδοποίησή της. Την ίδια ώρα, το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού η έκδοση του σχετικού Π.Δ. εκκρεμεί 10 χρόνια.

Η χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον, αλλά η εκταμίευση των κονδυλίων καθυστερεί.

Σημαντικό μερίδιο στη ρύπανση της λίμνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας κ. Πέτρο Τσουμάνη, έχουν οι κτηνοτροφικές μονάδες και πιθανώς κάποιες βιομηχανίες του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που διοχετεύουν τα λύματά τους σε χείμαρρους.

Μέσω αυτών, με τις πολλές βροχές, τα λύματα καταλήγουν στη λίμνη.

Επίσης τα λιπάσματα που ρίχνονται στις αγροτικές καλλιέργειες περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, γεγονός που φυσικά δεν απαγορεύεται, με τις βροχές οδηγούνται στη λίμνη.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας προγραμματίζει την κατάρτιση ειδικής μελέτης για τα αναχώματα και για τον περιορισμό του ρυπαντικού φορτίου των τάφρων, οι οποίες καταλήγουν πίσω από αυτά.

Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αφού λίγες καταγραφές έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 10 με 15 χρόνια.

Η λίμνη έχει ενταχθεί στις «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ευρώπης» και στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA.

Στην Παμβώτιδα αναπαράγονται 3 από τα 10 είδη της χώρας μας που απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση, δηλαδή η βαλτόπαπια και η λαγγόνα στους καλαμώνες της λίμνης, καθώς και το κιρκινέζι στα παλαιά σπίτια της πόλης.

Απαντώνται επίσης περιστασιακά ακόμη δύο παγκοσμίως απειλούμενα είδη που φωλιάζουν σε γειτονικές περιοχές, ο αργυροπελεκάνος και ο ασπροπάρης, ενώ είδος με προτεραιότητα για διατήρηση στην Ευρώπη, που φώλιαζε εδώ παλαιότερα, είναι ο ήταυρος.

Τέλος, δύο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση από την Ελλάδα, ο μαυροπελαργός και ο τσίφτης χρησιμοποιούν περιστασιακά τη λίμνη.

Οι ρηχές εκτάσεις της λίμνης μαζί με τους καλαμιώνες αποτελούν κρίσιμο τόπο για την αναπαραγωγή, το φώλιασμα, την εκκόλαψη και κυρίως για την τροφοληψία πτηνών και ψαριών. Η αδυναμία της φυσικής αναπαραγωγής των ψαριών σήμανε την άμεση μείωση των πληθυσμών τους.

Σήμερα από τα 20 είδη ψαριών η παρουσία των 6 εξαρτάται αποκλειστικά από τους τεχνητούς εμπλουτισμούς.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος (www.ethnos.gr)

Νικητές τα Γιάννενα στο προκριματικό πρωτάθλημα σκάκι!!!

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε διεξήχθη στην Ηγουμενίτσα το  προκριματικό πρωτάθλημα στο σκάκι.Οι ομάδες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα ήταν τα Γιάννενα, η Ηγουμενίτσα, η Κέρκυρα και η Πρέβεζα.Τα Γιάννενα κέρδισαν όλες τις τοπικές ομάδες στο σκάκι στην πρώτη φάση των προκριματικών και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουν στην Ά Εθνική!!
 Η Σκακιστική ομάδα των Ιωαννίνων, έχει αρκετή διαφορά από τις υπόλοιπες τοπικές ομάδες καθώς είναι η μοναδική ομάδα Ά Εθνικής από τα Γιάννενα!!Αυτό οφείλεται στους πολυάριθμους καλούς παίχτες που έχει στις αντρικές σκακιέρες αλλά και στα τμήματα των παιδιών που προπονούνται εντατικά.

Θα επακολουθήσει και δεύτερος γύρος αγώνων, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το επόμενο σαββατοκύριακο, επίσης στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Συγχαρητήρια στην Σκακιστική ομάδα των Ιωαννίνων και καλή επιτυχία στους αγώνες που θα ακολουθήσουν!!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρωτάθλημα σκακιού καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό των αγώνων θα βρείτε στο blog  http://kesaris.blogspot.com/

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Καφέ σε…θερμός τη Δευτέρα!!

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΡ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Τελικά, στο σύλλογο των ιδιοκτητών μπαρ και καφετεριών επικράτησε η «δυναμική» γραμμή και τα μέλη του προχωράνε σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους, αυτή τη Δευτέρα που μας έρχεται.Πριν ρωτήσει κάποιος αν θα κλείσουν και εκείνα τα, λίγα είναι η αλήθεια, μαγαζιά που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τον αντικαπνιστικό νόμο, ιδού η απάντηση: μπορεί η αναστολή του νόμου να είναι η πρώτη στον κατάλογο των αιτημάτων, αλλά δεν είναι η μόνη. Ο σύλλογος ζητάει ακόμη τη μείωση του ΦΠΑ, την κατάργηση του δημοτικού φόρου που βαραίνει τα καταστήματα εστίασης, καθώς και την παράταση του ωραρίου της μουσικής.Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο και θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι την κεντρική πλατεία. Ο πρόεδρος του σωματείου Βασίλης Σιάφης, λέει ότι έχουν εκφραστεί όλες οι παράμετροι των προβλημάτων και όχι απλά η αντίθεση στον αντικαπνιστικό νόμο, στο πλαίσιο του συλλόγου.Μια αντίστοιχη κινητοποίηση έκαναν πριν από λίγες μέρες, όταν επέδωσαν ψήφισμα στη δημοτική αρχή. Οι καταστηματάρχες τονίζουν ότι το κόψιμο του τσιγάρου δεν έβαλε… κιλά στις εισπράξεις τους, αλλά αντίθετα, περιορίζει πολύ τις δουλειές τους. Σε συνδυασμό (κυρίως) με την αύξηση του ΦΠΑ, το κέρδος μειώνεται σε σημείο να εξασφαλίζεται, κατά περίπτωση, μόνο το κόστος των καταστημάτων.Η αλήθεια ωστόσο έχει και άλλη όψη. Ότι «στα κρυφά» ή όχι, με τασάκια δηλαδή ή χωρίς αυτά (γιατί αποτελούν το νούμερο 1 αποδεικτικό στοιχείο για τα πρόστιμα) τα περισσότερα μαγαζιά της πόλης επιτρέπουν το κάπνισμα στους θαμώνες τους.Οι έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία δεν έχουν σταματήσει. Κάθε βδομάδα πέφτει και από κάποιο πρόστιμο, κυρίως σε όσους είναι «απροκάλυπτοι». Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ένα διμερές μορατόριουμ στο θέμα του καπνίσματος. Ούτως ή άλλως και η επίσημη θέση του δημαρχείου και των υπηρεσιών, είναι ότι δεν βλέπουν «αντιπάλους» στο πρόσωπο των καταστηματαρχών, στο θέμα του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά συνεργάτες.Το τελευταίο διάστημα, έχουν «ανοίξει» οι δουλειές δύο ειδών μαγαζιών, που είναι μικρή μειοψηφία πάντως. Είτε αυτών που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα και συγκεντρώνουν τους αντικαπνιστές, είτε των πολύ μεγάλων καταστημάτων που απολαμβάνουν ακόμα την περίοδο χάριτος, η οποία τελειώνει και αυτή όμως.

Πηγή: Εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ανοιξιάτικος ο καιρός το Σαββατοκύριακο στα Ιωάννινα!!!

Σάββατο 12/03/2011 08:00 4 °C 66% 2 Μποφόρ BA ΚΑΘΑΡΟΣ
Σάββατο 12/03/2011 14:00 16 °C 29% 2 Μποφόρ ΝΔ ΚΑΘΑΡΟΣ
Σάββατο 12/03/2011 20:00 9 °C 54% 1 Μποφόρ ΝΔ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Κυριακή 13/03/2011 02:00 5 °C 74% 2 Μποφόρ Α ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Κυριακή 13/03/2011 08:00 5 °C 67% 2 Μποφόρ BA ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Κυριακή 13/03/2011 14:00 17 °C 25% 2 Μποφόρ N ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Κυριακή 13/03/2011 20:00 11 °C 51% 2 Μποφόρ ΝΔ ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

Ποντάρουν στον τουρισμό στο νέο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Η ολοκληρωμένη τουριστική προβολή του φυσικού κάλλους και των ποικίλων δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την βελτίωση της οδικής πρόσβασης, αποτελεί «μονόδρομο» για τον νέο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, που αδιαμφισβήτητα μπορεί να προσφέρει διακοπές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες.Τα τελευταία χρόνια τόσο στους πρώην δήμους Πραμάντων και Κατσανοχωρίων, όσο και στις Κοινότητες Συρράκου και Καλαρρυτών, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα, η περιοχή διαθέτει αξιοθέατα όπως το Σπήλαιο Πραμάντων, η Μονή της Κηπίνας, η Μονή τους Τσούκας και πολλά ακόμη που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες.Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολύ οι παραποτάμιες δραστηριότητες, με ράφτινγκ και καγιάκ στον Άραχθο και οι περιπατητικές διαδρομές με μονοπάτια, ενώ είναι ήδη αξιοσημείωτη η προσφορά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Θόδωρου Παπαγιάννη στο Ελληνικό.Ωστόσο, η περιοχή δεν απολαμβάνει την επισκεψιμότητα που θα έπρεπε, κυρίως γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια ολοκληρωμένη τουριστική προβολή και διαφήμιση αλλά και επειδή η πρόσβαση μέσω της 2ης και 3ης επαρχιακής οδού, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κουραστική, ακόμη και επικίνδυνη για οδηγούς που δεν γνωρίζουν τους δρόμους.Με την ελπίδα ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η βελτίωση, τουλάχιστον της 2ης επαρχιακής οδού μέσω του ΕΣΠΑ, η δημοτική αρχή του δήμου Βορείων Τζουμέρκων προσανατολίζεται στην συνολική προβολή της περιοχής με επίκεντρο την χαράδρα του Αράχθου, ώστε να προσελκύσει επισκέπτες δώδεκα μήνες το χρόνο, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Γκρέστας.Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αισθητά τους επιχειρηματίες της περιοχής, αφού το τουριστικό ρεύμα μειώθηκε φέτος το χειμώνα, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πάντα «σύμμαχος».Αυτό υπογραμμίζει η επιχειρηματίας Ελένη Νάτσικα – Σεβαστού, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει επενδύσει στον αγροτουρισμό, στον οικισμό Λάζαινα Κατσανοχωρίων. Επισημαίνει παράλληλα την ευθύνη όλων, αρχών και επιχειρηματιών, που δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν και να προβάλλουν τις δυνατότητες της περιοχής.«Δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες προβολής της περιοχής και σε αυτό φταίμε όλοι. Από μόνο του δεν πρόκειται να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί τίποτα», σημείωσε.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

ioannina2day...the movie!!!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Live κάμερες...από θάλασσα και βουνό!!!

Δείτε τώρα καθημερινά στο πλαϊνό μενού του ioannina2day ζωντανά την Πάργα και την Πρέβεζα...έτσι για να προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για το καλοκαίρι!!!Ακόμα τα Ιωάννινα και το Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια που είναι τέλειοι προορισμοί  Χειμώνα-Καλοκαίρι!!!

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Πολύ ισχυροί ΒΑ άνεμοι...σαρώνουν το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων!!!!

Από χθες το απόγευμα πολύ ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις παγεροί βορειοανατολικοί άνεμοι σαρώνουν ολόκληρο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων με απότελεσμα η θερμοκρασία να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να παρουσιάζονται πτώσεις κλαδιών και αυξημένα αιωρούμενα αντικείμενα.Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν τόσο οι πεζοί λόγω των ισχυρών ανέμων όσο και οι οδηγοί που κινούνται στο ορεινό και όχι μόνο δίκτυο του νομού Ιωαννίνων λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του ισχυρού παγετού (-3 στα πεδινα έως -10 στα ορεινά) που θα παρατηρηθεί κύριως κατά τις βραδυνές και πρώτες πρωϊνές ώρες αύριοΚαλό θα είναι να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τζαμάλες στα Γιάννενα...Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα!!!

Τζαμάλες είχαμε στα Ιωάννινα με πολύ κέφι παρά το ψιλόβροχο, Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα, ένα έθιμο που πρέπει όλοι να δούνε από κοντά!!!!

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Με ασθενή βροχή οι τζαμάλες...με χιόνι το πέταγμα του χαρταετού!!!

Σάββατο 05/03/2011 02:00 8 °C 58% 2 Μποφόρ Α ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Σάββατο 05/03/2011 08:00 8 °C 55% 3 Μποφόρ Α ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Σάββατο 05/03/2011 14:00 14 °C 48% 2 Μποφόρ N ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Σάββατο 05/03/2011 20:00 10 °C 73% 1 Μποφόρ N ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Κυριακή 06/03/2011 02:00 8 °C 97% 2 Μποφόρ Α ΒΡΟΧΗ
Κυριακή 06/03/2011 08:00 8 °C 96% 1 Μποφόρ N ΒΡΟΧΗ
Κυριακή 06/03/2011 14:00 12 °C 73% 2 Μποφόρ Δ ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Κυριακή 06/03/2011 20:00 9 °C 80% 2 Μποφόρ ΒΔ ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Δευτέρα 07/03/2011 02:00 7 °C 58% 2 Μποφόρ Α ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Δευτέρα 07/03/2011 08:00 4 °C
Αισθητή Θερμοκρασία1 °C
65% 3 Μποφόρ BA ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Δευτέρα 07/03/2011 14:00 -1 °C
Αισθητή Θερμοκρασία-7 °C
77% 4 Μποφόρ BA ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 4-6 ΗΜΕΡΩΝ
Δευτέρα
07/03/2011
20:00 0 °C
Αισθητή Θερμοκρασία-6 °C
66% 4 Μποφόρ BA ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ